Російські шпигуни у Польщі «полювали» на потяги з допомогою для України - ЗМІ

Російські шпигуни у Польщі «полювали» на потяги з допомогою для України - ЗМІ

Укрінформ
Одними із завдань російської шпигунської мережі, яку в цьому році викрито у Польщі, мали бути диверсії на залізниці, зокрема підрив потягів з військовою і гуманітарною допомогою для України.

Про це повідомляє польське видання Gazeta Polska, яке пише про матеріали справи, зібрані Агенцією внутрішньої безпеки і польською прокуратурою проти російської шпигунської мережі, передає Укрінформ.

“Загалом із березня по липень затримані 15 осіб, яким висунуті звинувачення у шпигунстві для російської військової розвідки ГРУ. Їм загрожує до 10 років ув’язнення”,- зазначає видання.

Воно звертає увагу, що йдеться про найбільшу шпигунську мережу РФ, яку коли-небудь було викрито у Польщі. До неї входили громадяни Росії, Білорусі та України.

Читайте також: Глава MI6 закликає росіян, які проти війни, шпигувати на користь Британії

Як зазначається, слідство у цій справі веде відділ Національної прокуратури РП у Любліні. Загалом вже зібрані 66 томів у справі російських шпигунів. Вони свідчать про те, що вони, зокрема, планували підрив потягів із зброєю та гуманітарною допомогою для України.

“Ризик терактів був надто великим, щоб продовжувати спостереження за групою”,- зазначає видання.

Як підкреслюється, завдання члени шпигунської мережі отримували безпосередньо з Москви, а за їх виконання отримували винагороду у криптовалюті, найчастіше у біткоїнах, яку потім обмінювали на готівку.

Читайте також: У Польщі затримали російського шпигуна – професійного хокеїста

“Члени шпигунської мережі на замовлення росіян мали не лише збирати інформацію, фотографувати військові та цивільні об’єкти, розпалювати антиукраїнські та антинатовські настрої, а й готувати диверсійні акти”,- підкреслює видання.

Gazeta Polska зазначає, що шпигунську мережу було створено на початку цього року, рік після початку агресії РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-