Путін знав про підготовку заколоту, але нічого не міг зробити - WP

Путін знав про підготовку заколоту, але нічого не міг зробити - WP

Укрінформ
Коли вранці 24 червня ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин почав спробу заколоту в Росїі, президент РФ Володимир Путін здавався паралізований і не міг діяти рішуче.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Washington Post із посиланням на дані розвідки й західних чиновників.

За словами співрозмовників, російські спецслужби принаймні за два-три дні попередили російського президента про те, що Пригожин готує можливий заколот.

Зазначається, що у відповідь російська влада вжила заходів для посилення безпеки на кількох стратегічних об’єктах, у тому числі в Кремлі, де було збільшено чисельність президентської охорони та роздано більше зброї.

«У Путіна був час, щоб прийняти рішення зупинити заколот і заарештувати організаторів. Потім, коли це почало відбуватися, був параліч на всіх рівнях... Був абсолютний жах і розгубленість. Вони довго не знали, як реагувати», — сказав один із чиновників зі сфери європейської безпеки.

Читайте також: Опубліковані нові супутникові знімки табору ПВК «Вагнер» у Білорусі

За словами джерел, безлад у Кремлі також відображає поглиблення розколу в службі безпеки та військовому естеблішменті Росії щодо ведення війни в Україні, причому багато хто з верхівки служби безпеки та військових підтримує прагнення Пригожина усунути від влади російське вище військове керівництво.

«Дехто підтримав Пригожина і те, що керівництво потрібно почистити, що риба гниє з голови», — сказав один із європейських чиновників.

Один високопоставлений чиновник НАТО заявив, що деякі високопоставлені особи в Москві, здається, були готові об’єднатися з Пригожиним, якби йому вдалося досягти своїх вимог: «Здається, у владних структурах були важливі люди... які навіть чекали цього, ніби якби його спроба (заколоту – ред.) була більш успішною, вони б також приєдналися до нього».

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив газеті, що оцінки розвідки є «нісенітницею» і поширюються «людьми, які мають нуль інформації».

Читайте також: Пригожин зареєстрував у Білорусі компанію з управління нерухомістю – ЗМІ

Як повідомлялося, ватажок ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин 23 червня оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Самопроголошений лідер Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним, після чого той заявив, що бійці угруповання повертаються до польових таборів.

Путін заявив, що «вагнерівці» можуть підписати контракт із Міноборони РФ або їхати у Білорусь.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-