Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Головне, що ми впевнено рухаємось шляхом євроатлантичної інтеграції

Головне, що ми впевнено рухаємось шляхом євроатлантичної інтеграції

Блоги
Укрінформ
План дій щодо членства в НАТО, про який ми благали 2 роки тому, зараз вже неактуальний, наша найближча мета – вступ до Північноатлантичного Альянсу

Перший день саміту НАТО у Вільнюсі, мабуть, трохи розчарував. Когось, можливо, і не трохи, а більше. У багатьох українців були якісь сподівання на запрошення України до членства в НАТО. Але будемо оцінювати ситуацію реалістично – це було малоймовірно. Про це ще перед самітом говорили більшість серйозних експертів (зокрема, і автор цих рядків). Поки йде нинішня велика війна між Росією і Україною, НАТО не буде приймати Україну до своїх лав, щоб уникнути ризиків прямого військового зіткнення з Росією, відповідно і ризиків ядерної війни. Саме тому приємної для нас сенсації не відбулося.

Українські прапори у Вільнюсі.png
Українські прапори у Вільнюсі

Попри певний присмак розчарування у багатьох українців і наших друзів за кордоном, я не бачу приводу для відчаю. Рішення Вільнюського саміту НАТО по Україні в будь-якому випадку є (і були б) проміжними. Питання про наш вступ до НАТО буде вирішуватися після завершення нинішньої війни, в залежності від її результатів. Те, що ухвалено у Вільнюсі по Україні зараз, відповідає нашій програмі-мінімум і на даний момент є задовільним для нас (хоча ми і прагнули набагато більшого).

Процес інтеграції України до НАТО набуває нового імпульсу – це і створення Ради Україна–НАТО, і багаторічна програма підтримки для України (по суті, це програма оперативно-технічної інтеграції України до НАТО), і вилучення вимоги про необхідність Плану дій щодо членства.

Рада Україна - НАТО.png
Рада Україна–НАТО

Це означає, що наш післявоєнний рух до НАТО буде прискореним, хоча й не таким швидким, як у Фінляндії й Швеції. Треба розуміти, що нам дійсно необхідно здійснити низку інституційних і структурних реформ, зокрема і в секторі оборони та національної безпеки, в процесі нашої інтеграції до НАТО. Головне, що ми впевнено рухаємось шляхом євроатлантичної інтеграції і цей рух навіть прискорюється. Ще два роки тому ми марно благали наших західних партнерів щодо надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, а зараз це вже неактуально, наша найближча мета – вступ до Північноатлантичного Альянсу.

Володимир Фесенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-