Правляча коаліція Японії пропонує дозволити експорт зброї до країн, які стали жертвами агресії – ЗМІ

Правляча коаліція Японії пропонує дозволити експорт зброї до країн, які стали жертвами агресії – ЗМІ

Укрінформ
Правляча в Японії коаліція має намір запропонувати парламенту країни переглянути чинні обмеження на експорт оборонного обладнання та дозволити передавати зброю країнам, які зазнали вторгнення з боку інших держав у порушення міжнародного права.

Про це повідомляє Japan Times, передає Укрінформ.

Така законодавча ініціатива у надчутливому для японського суспільства питанні торгівлі зброєю викликана вторгненням Росії в Україну та необхідністю надання Києву достатньої кількості зброї для боротьби з агресором.

Ліберально-демократична партія та її партнер по коаліції партія Комейто обговорили можливість послаблення обмежень на передачу оборонного обладнання і технологій іншим країнам. Зокрема, систем озброєння, розроблених і виготовлених японськими компаніями спільно з партнерами з інших держав.

Читайте також: Японія надасть Україні екстрену допомогу на $5 мільйонів через підрив Каховської ГЕС

Наразі, відповідно до чинного законодавства, Японія може експортувати оборонне обладнання виключно з п’яти категорій: рятувальне, транспортування, розвідки, спостереження та мінування, і лише до країн, які сприяють її власній національній безпеці.

ЛДП хоче скасувати всі п’ять категорій, аби відкрити шлях для експорту летальної зброї, а Комейто пропонує додавати до існуючого переліку інші види обладнання й озброєння.

Політсили ще не дійшли згоди, тому домовились продовжувати пошук компромісного рішення.

Japan Times припускає, що в першу чергу може йтися про можливість продажу до третіх країн винищувачів нового покоління, які Японія розроблятиме спільно з Великою Британією та Італією.

Читайте також: Японія планує використовувати у збройних силах супутниковий інтернет Starlink – ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Комітет постійних представників урядів держав-членів Євросоюзу (Coreper II) збільшив на 3,5 млрд євро Європейський фонд миру (EPF), що фінансує зброю для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-