У перші дні понад 40 лідерів світу виступили із заявами щодо підриву росіянами Каховської ГЕС – ОП

У перші дні понад 40 лідерів світу виступили із заявами щодо підриву росіянами Каховської ГЕС – ОП

Укрінформ
У перші дні після теракту росіян на Каховській ГЕС понад 40 лідерів світу зробили чіткі заяви щодо покладання вини на агресора і можливих наслідків.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю Укрінформу.

«Упродовж дня 6 червня ми отримували офіційні реакції світових лідерів. На момент, коли ми з вами говоримо (7 червня), понад 40 лідерів зробили чіткі заяви щодо того, що це акт агресії, щодо того, яка країна винна, що це екоцид і що це терор, терористичний акт, чітко пояснюючи причини цього акту і його можливі наслідки. Мої колеги-дипломати питають, чим допомогти, яке обладнання ще необхідно», - зазначив він.

Жовква підкреслив, що мають відреагувати абсолютно всі країни світу, у тому числі ті, де увага до екологічної політики є доволі великою. За приклад він навів Бразилію, яка за основу своєї політики ставить боротьбу із забрудненням навколишнього середовища, інші латиноамериканські країни, азійські держави, Австралію.

За словами заступника очільника ОП, українська сторона розіслала свої потреби й цими днями отримує відповіді від країн.

Водночас він наголосив, що Україна одразу почала надавати допомогу громадянам на контрольованій території, але не має доступу до тимчасово окупованих росіянами територій,

«А саме ця частина Херсонської області постраждала більше, там залишається до 25 тисяч населення», - пояснив він.

Читайте також: Доступ до питної води через підрив Каховської ГЕС ускладнений для сотень тисяч людей – Зеленський

У цьому контексті Жовква відзначив, що Україна звертається до міжнародних інституцій – Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста – аби вони терміново підключили свої інструменти, проте відповіді нема, і фізично їхніх представників у Херсоні теж немає.

Також він нагадав, що Женевською конвенцією підрив дамби визначається як воєнний злочин, тому українська влада апелює і до Міжнародного кримінального суду.

Як повідомлялося, у ніч проти 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. У зоні небезпеки на Херсонщині тривають рятувальні роботи та заходи з евакуації населення з місць затоплення. Особливо драматичною ситуація залишається на тимчасово окупованих територіях, де російські загарбники залишили мирне населення без жодної допомоги, в той час як доступ рятувальних служб України до цих людей є вкрай ускладненим або неможливим.

Читайте також: Україна втратила 6,5 кубокілометра води внаслідок підриву Каховської ГЕС

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид". В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Україна звернулася до міжнародних організацій та Міжнародного кримінального суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-