Правозахисники вимагають звільнити засудженого в РФ українського художника Богдана Зізу

Правозахисники вимагають звільнити засудженого в РФ українського художника Богдана Зізу

Укрінформ
Представники правозахисних організацій вимагають звільнити українського активіста Богдана Зізу, якого Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив до 15 років позбавлення волі за обвинуваченням у тероризмі й вандалізмі.

Звернення оприлюднене на сайті Центру прав людини ZMINA, передає Укрінформ.

Правозахисні організації засудили злочинні дії окупаційної адміністрації Криму та влади РФ, а також висунули вимоги негайно звільнити Зізу та всіх інших політв’язнів і цивільних заручників, які утримуються в місцях несвободи на території Росії та на тимчасово окупованих територіях, включно з АР Крим та м. Севастополь.

Правозахисники також вимагають припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією, висловлення своїх поглядів, віросповідання та іншу ненасильницьку діяльність, припинити застосовувати кримінальне законодавство РФ на тимчасово окупованих територіях відповідно до норм міжнародного гуманітарного права.

Водночас активісти звернулися до органів влади України із закликом забезпечити розслідування обставин незаконного ув'язнення громадянина України Зізи та розпочати кримінальне провадження на підставі скоєння щодо нього злочину, передбаченого ст. 438 Кримінального кодексу України. Водночас вони закликали розслідувати факти незаконного позбавлення волі інших осіб у тимчасово окупованому Криму.

Урядів іноземних держав включно з учасниками Міжнародної Кримської платформи правозахисники закликають до пошуку механізмів звільнення незаконно ув’язнених осіб, запровадження персональних санкцій проти осіб, причетних до незаконного ув’язнення, надання допомоги уряду України в розслідуванні воєнних злочинів з боку РФ, посилення військової підтримки України з метою деокупації всіх територій.

Звернення підтримали 14 правозахисних організацій.

Читайте також: У незаконно засудженої Росією Ірини Данилович загострилася хвороба вух - омбудсмен

Як повідомляв Укрінформ, 27-річного Богдана Зізу затримали у травні 2022 року за те, що він облив жовтою і блакитною фарбами вхід до російської адміністрації Євпаторії та спробував підпалити двері, протестуючи проти війни. Його звинуватили у тероризмі, екстремізмі та вандалізмі з політичних мотивів.

6 червня російський військовий суд засудив Богдана Зізу до 15 років ув'язнення в колонії загального режиму.

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що на лютий 2023 року РФ незаконно утримувала 180 політв’язнів, 116 з яких – кримські татари.

Фото Інстаграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-