У незаконно засудженої Росією Ірини Данилович загострилася хвороба вух - омбудсмен

У незаконно засудженої Росією Ірини Данилович загострилася хвороба вух - омбудсмен

Укрінформ
У громадянської журналістки та активістки Іриини Данилович, незаконно засудженої окупантами у Криму до 7 років позбавлення волі, загострилася хвороба вух.

Про це у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Незаконно засуджена українка Ірина Данилович втрачає слух. Батько повідомив, що дочка перестала чути на ліве вухо. Вона припускає, що у неї атрофувався слуховий нерв і вже не підлягає відновленню. Жінка впевнена, що в неї отит, який може призвести до ускладнень — абсцесу чи менінгіту», - написав омбудсмен.

Лубінець зазначив, що за весь час у СІЗО Данилович жодного разу не надали кваліфікованої меддопомоги. Кілька разів було проведено обстеження жінки, але про результати ні їй, ні батькам не повідомляють. Медикаменти, які призначив лікар, Данилович не видають.

Окрім цього, журналістка сильно втратила вагу, страждає на постійний головний біль та порушення координації рухів. Співробітники СІЗО не видають їй посилки, відмовляють у дзвінках та побаченнях з рідними, заявив Лубінець.

Читайте також: Загарбники приховують інформацію про стан здоров'я громадянської журналістки Данилович

«Нагадаю, ненадання належної медичної допомоги українським громадянам, яких РФ незаконно утримує у вʼязницях, відповідно до Женевської конвенції прирівнюється до катувань і порушує невід’ємне право – на життя. Вкотре закликаю міжнародну спільноту посилити тиск на РФ та вимагати звільнити всіх незаконно ув’язнених громадян України», - наголосив омбудсмен.

Як повідомлялося, Данилович оголошувала сухе голодування через ненадання їй медичної допомоги в СІЗО, яке припинила, коли їй пообіцяли провести огляд та лікування.

Але й після голодування їй у СІЗО Сімферополя не надали належної медичної допомоги.

Читайте також: Розгляд апеляції Данилович на рішення кримського «суду» призначили на 15 червня

28 грудня 2022 року громадянську журналістку Ірину Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

«Верховний суд» Криму призначив розгляд апеляції Данилович на рішення Феодосійського міського «суду» на 15 червня.

Фото: КримSOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-