У Сінгапурі стартує найбільший в Азійсько-Тихоокеанському регіоні безпековий форум

У Сінгапурі стартує найбільший в Азійсько-Тихоокеанському регіоні безпековий форум

Укрінформ
У Сінгапурі розпочинається масштабний безпековий форум «Діалог Шангрі-Ла», на якому розв’язана РФ війна проти України буде однією з головних тем, а інтригою стане, чи зустрінуться міністри оборони США та Китаю.

Як передає кореспондент Укрінформу, за даними організаторів, у форумі, що триватиме 2-4 червня, візьмуть участь понад 600 осіб 49 держав світу.

Серед учасників - представники США, Китаю та Євросоюзу, зокрема глави та високопосадовці оборонних відомств, військові, дипломати, виробники зброї та аналітики з питань безпеки.

Упродовж трьох днів планується проведення низки пленарних засідань та спеціальних сесій із широкого спектра безпекових тем, у тому числі регіональної ядерної безпеки, стабільності в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, ризиків кібернетичної та технологічної конкуренції.

Особлива увага, як очікується, буде прикута до виступів глави Пентагону Ллойда Остіна на пленарній сесії «Лідерство США в Індо-Тихоокеанському регіоні» та міністра оборони Китаю Лі Шанфу, який представить нові ініціативи Пекіна у сфері безпеки.

Напередодні стало відомо, що Китай відхилив прохання США про зустріч Остіна й Лі на полях «Діалогу Шангрі-Ла». Утім, на думку аналітиків, відсутність офіційної двосторонньої зустрічі не означає, що дві країни не матимуть контактів, тож прогнозуються неформальні розмови між міністрами на засіданнях форуму.

Читайте також: Пентагон намагається організувати зустріч міністрів оборони Сполучених Штатів та Китаю

Тема розв’язаної Росією війни проти України офіційно не заявлена в назві сесій, проте очікується, що вона стане однією з головних у ході більшості дискусій та виступів на форумі. Так, на сесії «Безпека в Євроатлантичному та Азійсько-Тихоокеанському регіонах» організаторами заявлена участь міністра оборони України Олексія Резнікова.

Найбільш обговорюваними питаннями також стануть ескалація напруженості між Китаєм і Тайванем та ракетно-ядерна програма Північної Кореї, хоча офіційних представників КНДР (як і Росії) у Сінгапурі не буде.

За словами фахівців, особливе значення «Діалогу Шангрі-Ла» в тому, що він створює рідкісні можливості для двосторонніх і багатосторонніх зустрічей високопоставлених військових посадовців країн-учасниць.

Особливістю цьогорічного форуму став високий рівень європейської делегації, у складі якої - прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, а також міністри оборони Великої Британії, Німеччини, Нідерландів і Швеції. Вважається, що мета їхньої участі у форумі - переконати більше азійських країн надати допомогу Україні в захисті від російської агресії.

Читайте також: Помічник Байдена обговорив із силовиками Ізраїлю важливість підтримки України

Як відомо, хоча багато азійських держав засудили вторгнення РФ в Україну, вони продовжують купувати російські енергоносії та зброю, водночас Японія і Південна Корея не можуть передати Україні летальну зброю через внутрішні закони.

Місто-держава Сінгапур є однією з небагатьох країн Азії, які долучилися до запроваджених Заходом антиросійських санкцій.

Фото: twitter.com/ASEAN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-