В Анкарі День Європи відзначили під гаслом «Сильніші разом»

В Анкарі День Європи відзначили під гаслом «Сильніші разом»

Фото, відео
Укрінформ
День Європи в Туреччині цього року відзначався гаслом "Сильніші разом", що підкреслює солідарність країн ЄС із Туреччиною після землетрусів та демонструє підтримку постраждалим.

Урочисте прийняття, організоване Представництвом ЄС у Туреччині за підтримки Посольства України в Туреччині, відбулося 9 травня ввечері у мистецькому комплексі “Джермодерн” в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

День Європи в Анкарі / Фото: Ольга Будник

“Відзначаючи сьогодні День Європи в Анкарі, хочу нагадати про важливість підтримки Туреччини, ключового та давнього партнера, країни-члена НАТО, кандидатки на вступ в ЄС, особливо у ці складні часи”, - сказав голова представництва Європейського Союзу в Туреччині Ніколаус Меєр-Ландрут.

Голова представництва ЄС у Туреччині також наголосив, що вже другий рік поспіль Дні Європи відзначають в умовах військової агресії росії проти України, та подякував Україні за її внесок в організацію відзначення Дня Європи в Анкарі.

“Одразу після того, як у Туреччині сталися землетруси 6 лютого, я звернувся до моїх колег в ЄС, і механізм цивільного захисту ЄС був активований, рятувально-пошукові команди були направлені в Туреччину. Тоді ми відчули, що означає бути сильнішими разом. І сьогодні, будучи присутнім на цьому заході, я маю те саме відчуття… Туреччина та турецький народ ніколи не забудуть цю підтримку, надану з боку країн ЄС та всього світу, після землетрусів”, - сказав заступник міністра закордонних справ Туреччини Мехмет Кемаль Бозай.

У рамках відзначення Дня Європи в Анкарі у мистецькому комплексі “Джермодерн” під гаслом “Сильніші разом” було відкрито цифрову виставку, яка демонструє єдність та підтримку Туреччини та турецького народу, що постраждали внаслідок землетрусів 6 лютого.

Україна долучилася до організації відзначення Дня Європи, презентувавши на прийнятті в Анкарі українські традиційні та популярні у всьому світі страви, зокрема вареники та котлети по-київськи.

“Сьогодні в Україні ми відзначаємо Дні Європи вперше офіційно, що затверджено указом Президента. Для нас це відзначення важливе тут, в Анкарі, оскільки і Туреччина прагне стати частиною ЄС. Ми і тут демонструємо, що наш досвід європейської інтеграції може бути також важливим для Туреччини і певним чином дає сигнал про те, що виконання цих критеріїв базується на спільних цінностях”, - сказав Посол України в Туреччині Василь Боднар у коментарі Укрінформу.

Дипломат також наголосив на важливості візиту президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у Київ саме в День Європи.

Читайте також: У Чернівцях з нагоди Дня Європи відбувся благодійний ярмарок

“Україна зробила свій внесок в організацію цього прийняття в Анкарі, оскільки українські шеф-кухарі долучилися до підготовки цього заходу. Я вдячний шеф-кухарям Василю Ковачу та Володимиру Тарану за приготування українських страв та їх презентацію в рамках Днів Європи в Туреччині”, - сказав Боднар.

За його словами, вже домовлено про те, що вареники та котлета по-київськи стануть постійними стравами у меню ресторану мистецького комплексу “Джермодерн”, де цьогоріч відбулися заходи Дня Європи в Анкарі. Таким чином, українські страви вперше будуть представлені у постійному меню ресторану в Анкарі.

Читайте також: Зеленський: Без перемоги над нацизмом 8 травня не було б Дня Європи

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який встановлює нове свято – День Європи. Україна відзначатиме цей день разом з усіма європейцями 9 травня. Саме у цей день у далекому вже 1950 році Роберт Шуман, один з «батьків-фундаторів» європейської інтеграції, оприлюднив «Декларацію Шумана», яка містила ідеї створення спільноти європейських країн, на той момент об’єднавши виробників вугілля та сталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-