У МЗС Естонії та Латвії викличуть китайських дипломатів через заяви посла КНР у Франції

У МЗС Естонії та Латвії викличуть китайських дипломатів через заяви посла КНР у Франції

Укрінформ
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна викличе посла КНР у Таллінні через заяви посла Китаю у Франції Лу Шає, який висловив сумніви щодо суверенітету колишніх країн-членів СРСР.

Про це повідомляє Postimees, передає Укрінформ.

«Заяви китайського дипломата (Лу Шає - ред.) незрозумілі, і ми засуджуємо подібні коментарі у бік незалежної та суверенної країни», - зазначив Цахкна.

Він додав, що МЗС Естонії планує викликати представника КНР і «якщо буде потрібно, поінформувати його про нашу історію».

«Наша мета – дати зрозуміти, що подібні погляди неприйнятні і що Естонія – суверенна держава», - підкреслив глава МЗС.

Читайте також: Міністр оборони Італії виступає за переговори між Україною та рф і посередництво Китаю

Висловлювання Лу Шає прокоментував і міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевич. Він сказав, що зауваження посла КНР у Франції щодо міжнародного права та суверенітету націй «абсолютно неприйнятні», і латвійська сторона «очікує роз'яснень китайської сторони та повного спростування цієї заяви».

«Враховуючи неприпустимі заяви посла Китаю у Франції про міжнародне право та національний суверенітет, МЗС Латвії викликало уповноваженого повіреного у справах посольства Китаю в Ризі для надання пояснень у понеділок. Цей крок узгоджений з Литвою та Естонією», - написав міністр у Твіттері.

Читайте також: Китай заявив, що Тайвань належить йому «історично» - на спроби отримати незалежність буде реакція

Як повідомляв Укрінформ, посол Китаю у Франції Лу Шає поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік, у тому числі й України, та зазнав жорсткої критики.

Зокрема, посол України у Франції Вадим Омельченко припустив, що Лу Шає має проблеми з географією, та нагадав, що подібні заяви суперечать офіційній позиції Китаю.

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що заява посла Китаю у Франції проказує слушність того, «чому країни Балтії не довіряють Китаю «посередництво миру в Україні».

Читайте також: Посол Китаю у Франції поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік

МЗС Китаю у роковини повномасштабного нападу росії на Україну опублікувало свою «позицію щодо політичного врегулювання української кризи». Серед 12 пунктів – повага та необхідність ефективної підтримки «суверенітету, незалежності і територіальної цілісності усіх країн» у міжнародно визнаних кордонах.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-