«Витік» документів Пентагону: США вважають, що генсек ООН занадто поступливий до москви

«Витік» документів Пентагону: США вважають, що генсек ООН занадто поступливий до москви

Укрінформ
Уряд США вважає, що генсек ООН Антоніу Гутерреш виявляє зайву поступливість до москви. Про це йдеться у секретних документах Пентагону, які опинилися у вільному доступі в інтернеті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Зазначені документи свідчать про те, що Вашингтон уважно стежив за Гутеррешем.

Зокрема, у декількох документах описується приватне спілкування за участю Гутерреша та його заступника. Документи містять відверті висловлювання Гутерреша про війну в Україні та африканських лідерів.

Один з документів присвячений чорноморській зерновій угоді, укладеній за посередництва ООН та Туреччини в липні на тлі побоювань щодо глобальної продовольчої кризи. Там йдеться про те, що Гутерреш «настільки прагнув зберегти угоду, що був готовий пристосуватися до інтересів росії».

Читайте також: Відповідальний за витік секретних документів Пентагону працював на військовій базі – WP

«Гутерреш наголосив на своїх зусиллях, спрямованих на покращення спроможності росії експортувати продукцію, — йдеться у документі, — навіть якщо це стосується російських юридичних чи фізичних осіб, які потрапили під санкції».

Дії генсека ООН в лютому, згідно з оцінкою американських чиновників, «підривали ширші зусилля, що мали притягнути москву до відповідальності за її дії в Україні».

У документах зазначається, що представники ООН явно не задоволені американською інтерпретацією позиції Гутерреша. І вони кажуть, що генсек ООН дуже чітко заявив про своє ставлення до війни, початої росією.

Читайте також: Витік документів Пентагону є «сумішшю правдивої та неправдивої інформації» - Резніков

Як повідомляв Укрінформ, видання New York Times опублікувало матеріал, у якому йдеться про те, що Пентагон розслідує витік нібито секретних документів у соцмережі, які стосуються планів США й НАТО щодо контрнаступу ЗСУ.

Група розслідувачів Bellingcat знайшла першоджерела злитих документів Пентагону, що почали з’являтися ще в січні 2023 року на деяких Discord-серверах.

Читайте також: Ризики витоку даних щодо бойових планів в Україні є мінімальними – Маляр

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що оприлюднення нібито документів про контрнаступ України - це російський блеф, пил в очі.

Міністерство юстиції США розпочало розслідування щодо витоку документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-