Біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі підняли прапор Фінляндії

Біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі підняли прапор Фінляндії

Відео
Укрінформ
Біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі відбулася церемонія підняття національного прапора Фінляндії як нового члена НАТО.

Прапори Фінляндії також одночасно були підняті у штабах двох стратегічних командувань НАТО: у бельгійському місті Монс та американському Норфолку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Це історичний день. Вітаю Фіндяндію як нового члена нашого Альянсу. Ми вперше піднімаємо прапор Фіндяндії біля штаб-квартири НАТО", – заявив з цього приводу генсек НАТО Єнс Столтнберг.

Він зазначив, що цього дня, 4 квітня 1949 року, було створено організацію Вашингтонського договору, яка стала щитом від можливої зовнішньої агресії. Відтак, 75 років цей Альянс захищав її членів і продовжує це робити й донині.

"Проте війна повернулася до Європи, і Фінляндія вирішила приєднатися до НАТО", – підкреслив генсек НАТО.

Він зауважив, що вступ Фінляндії до Альянсу був найбільш швидким в історії існування організації. За його словами, в травні минулого року Фінляндія і Швеція висловили бажання стати членами НАТО, і зараз Гельсінкі стали членом Альянсу. Він також висловив сподівання, що Швеція стане повноправним членом НАТО "так швидко, як це можливо".

"Фінляндія стала безпечнішою, а НАТО сильнішим з новим членом – Фінляндією", – наголосив генсек НАТО.

Столтенберг зазначив, що сьогоднішня подія є чітким меседжем для інших країн, що двері до НАТО для інших країн залишаються відчиненими, і ніхто не може змусити їх зачинити.

Своєю чергою президент Фінляндії Саулі Нііністьо зазначив, що для країни завершується ера нейтралітету і розпочинається нова ера. Він підкреслив, що завдяки членству в Альянсу Фінляндія посилює свою безпеку.

Фінський лідер наголосив, що членство Фінляндії в НАТО не спрямоване проти будь-кого, а країна є стабільною і передбачуваною.

Він наголосив, що одним із мотивів приєднання країни до НАТО стали спроби президента рф заперечити подальше розширення Альянсу, що знайшли прояв ще у грудні 2021 року.

«Це була одна з причин, чому ця дискусія виникла у Фінляндії. Ми не хочемо, щоб хтось говорив нам, що ми можемо робити, а що ні», - заявив Нііністьо.

Він також зауважив, що членство його країни в НАТО без Швеції є "неповним". У цьому контексті він висловив сподівання, що під час саміту НАТО в липні цього року у Вільнюсі Швеція стане 32-м членом Альянсу.

Читайте також: Зеленський і Шмигаль привітали Фінляндію зі вступом у НАТО

Як повідомляло агентство, у Брюсселі відбулася офіційна церемонія передачі протоколу про входження Фінляндії до НАТО, після чого генеральний секретар організації Єнс Столтенберг привітав країну із тим, що вона стала 31-м членом Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-