Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Оновлено
Укрінформ
Фінляндія офіційно стала членом НАТО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у Брюсселі відбулася офіційна церемонія передання протоколу про входження Фінляндії до НАТО, після чого генеральний секретар Єнс Столтенберг привітав країну з тим, що вона стала 31-м членом Альянсу.

«Сьогодні – історичний день, і невдовзі ми піднімемо прапор Фінляндії біля цієї будівлі. Але перед тим, як зробити це, ми маємо переконатися, що ми зробили це вірним шляхом», – сказав генеральний секретар НАТО та передав слово державному секретарю США Ентоні Блінкену.

Американський урядовець повідомив, що Туреччина передала йому, як представнику США, ратифікацію інструменту, який вводить в дію Протокол про вступ Фінляндії в НАТО. Після отримання такого подання цей протокол набув чинності.

Читайте також: Початок коаліційних переговорів у Фінляндії збігся зі вступом у НАТО

Після такого оголошення від уряду США генеральний секретар НАТО, від імені всіх союзників по Альянсу, передав міністру закордонних справ Фінляндії Пецці Гаавісто формальне запрошення приєднатися до Альянсу.

У свою чергу, міністр закордонних справ Фінляндії передав документи про входження до Альянсу державному секретарю США Ентоні Блінкену.

«Після цього ми оголошуємо Фінляндію 31-м членом НАТО», – оголосив американський урядовець.

У короткому слові Гаавісто висловив готовність взяти на себе відповідальність за спільну безпеку Альянсу та наголосив, що першим завданням Фінляндії, як вже чинного члена НАТО, є допомогти Швеції успішно завершити процес входження до Альянсу.

Читайте також: Глава МЗС Фінляндії підписав документ про вступ країни в НАТО

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що вступ до НАТО ознаменував для країни початок нової ери.

"Фінляндія вступає у нову еру як член НАТО. Я пишаюся Фінляндією та фінським народом. Як нація ми були єдині протягом цього історичного процесу. Дякуємо нашим союзникам за довіру. Разом ми будемо ще сильнішими", - написала Марін у Твіттері.

Як повідомлялося, у відповідь на агресію росії проти України Фінляндія і Швеція подали заявки на членство в НАТО. Під час Мадридського саміту НАТО у червні 2022 року обидві країни отримали запрошення приєднатися до Альянсу. Сьогодні Фінляндія завершила процедуру вступу, тоді як Швеція продовжує переговори з Туреччиною щодо ратифікації протоколу про входження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-