Євросоюз: Україна отримує старі зразки зброї, на які дає запит

Євросоюз: Україна отримує старі зразки зброї, на які дає запит

Укрінформ
Для озброєння, що використовується нині в Україні для відбиття російської агресії, не існує такої категорії як «застаріле»: поки зброя стріляє, є ефективною і забезпечує потреби українських сил оборони, вона дозволяє змінювати ситуацію на полі бою.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Немає такого поняття, як «надання застарілого (військового) обладнання». Те, що ми надаємо Україні, або що ЄС компенсує, - це перш за все ґрунтується на потребах, які визначені українськими силами оборони. Іншими словами, ми надаємо Україні те, про що запитує Україна, якщо у нас є таке обладнання», - сказав речник ЄС.

Він ще раз наголосив, що не існує поняття «застаріле обладнання», натомість є ефективне військове обладнання, яке українці можуть використовувати для захисту своєї країни та свого населення від жорстокої, нелюдської та злочинної агресії з боку росії.

«Якщо йдеться про старі зразки зброї, наприклад, пострадянського зразка – вони були дуже корисними, особливо на початку конфлікту, тому що саме таким озброєнням була оснащена українська армія, і українські військовослужбовці були здатні її використовувати та отримали для цього відповідну підготовку. Тож це була важлива частина допомоги ЄС – допомогти їм зброєю, яку вони могли використовувати негайно та ефективно. Поки зброя стріляє і є ефективною – вона дозволяє досягати змін на полі бою», - зауважив Стано.

Він зауважив, що всі питання щодо компенсацій з міждержавного Європейського фонду миру за поставлене Україні озброєння країни-члени вирішують консенсусом, виходячи із чітко визначених критеріїв.

Читайте також: Словаччина передала Україні чотири винищувачі МіГ-29

«З точки зору компенсації – це справа країн-членів коментувати, якого розміру компенсації вони потребують. Вони можуть зробити це, якщо вважають за необхідне. Але не будемо забувати, що багато деталей не можуть бути розкриті, тому що ми знаходимося у дуже гарячій фазі триваючого конфлікту, який і спричинив ці поставки. Такими чином, розкриття деталей може надати непотрібні переваги для ворога, який дуже уважно за всім спостерігає», - додав речник ЄС.

Він зауважив, що за допомогою ЄФМ Україна отримує лише частину військового обладнання, оскільки значно більший його обсяг постачається країнами-членами на двосторонній основі.

Читайте також: Усі країни ЄС мають віддати Україні боєприпаси зі своїх складів - єврокомісар Бретон

Як повідомлялося, ЄС виділив 3,6 млрд євро з Європейського фонду миру на закупівлю летального озброєння для забезпечення права України на самозахист відповідно до Хартії ООН.

Ще 2 мільярди євро з цього ж міждержавного фонду ЄС спрямовує на поставку в Україну боєприпасів, - до 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом року, а також для прискорення виробництва боєприпасів європейською оборонною промисловістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-