росія з початку року стала найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю

росія з початку року стала найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю

Укрінформ
росія за перші два місяці 2023 року збільшила майже на чверть продаж сирої нафти в Китай і обігнала Саудівську Аравію, ставши найбільшим постачальником нафти до КНР.

Про це з посиланням на дані уряду Китаю повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

За даними головного митного управління Китаю, у січні-лютому імпорт нафти з росії сягнув 15,7 млн т, або майже 2 млн барелів на добу, що на 23,8% більше, ніж за відповідний період 2022 року.

Минулого року росія була другим за обсягом постачальником сирої нафти в Китай, відправивши на експорт впродовж року 86,2 млн т сировини.

Імпорт саудівської нафти за два місяці склав 13,92 млн т, що еквівалентно 1,7 млн барелів на добу, порівняно з 1,8 млн барелів роком раніше.

У 2022 році Саудівська Аравія була найбільшим нафтовим експортером Китаю, поставивши за рік 87,5 млн т сирої нафти, що еквівалентно 1,75 млн барелів на добу.

Читайте також: Bloomberg викрив тіньовий флот російських нафтових танкерів

Західні санкції та обмеження ціни на морську російську нафту після вторгнення москви в Україну скоротили кількість покупців поставок із рф, через що російський енергоресурс продається з великими знижками.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту стали недержавні китайські нафтопереробники, багато з яких розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно 8 дол. за барель порівняно з еталонною маркою Brent.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 20 березня, ціни на нафту продовжують знижуватись після падіння за підсумками минулого тижня, яке стало найзначнішим із літа минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-