ЄС погодив два основні напрями боротьби з незаконною міграцією

ЄС погодив два основні напрями боротьби з незаконною міграцією

Укрінформ
Держави Європейського Союзу погодилися із необхідністю більш скоординованих дій з регулювання міграційних процесів та зміцнення зовнішніх європейських кордонів.

Про це під час пресконференції за підсумками спеціального засідання Європейської ради заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

«Міграція є європейським викликом, що потребує європейської відповіді. Ми маємо працювати над цим разом, всі 27 країн. Така єдність дозволила нам успішно захищатися від гібридних атак з боку білорусі, від перетворення мігрантів на зброю. Це також дозволило нам прихистити у нас мільйони українських біженців, що рятувалися від путінських бомб. Ми маємо вивчити ці уроки минулого – коли ми діємо разом, то немає викликів, які б ми не могли подолати», - підкреслила глава Єврокомісії. 

Читайте також: Австрія погрожує заблокувати підсумкову декларацію саміту ЄС через питання міграції

Вона зауважила, що спеціальна Європейська рада погодила два головні напрямки вдосконалення механізму регулювання міграційних потоків. 

Перший стосується завершення роботи над так званим Пактом ЄС з міграції та притулку. Один із пілотних проєктів у цьому напрямку передбачає вдосконалення прикордонних процедур, обмін досвідом та уніфікацію процесів швидкого та справедливого розгляду питань щодо надання притулку, як і повернення мігрантів у країни походження. 

У цьому контексті ЄС дотримуватиметься концепції так званих «безпечних країн», з якими співпрацюватиме у питаннях повернення мігрантів. Буде уніфікована сама процедура повернення - якщо одна країна ЄС ухвалила рішення про повернення мігранта, це рішення має сприйматися у решті країн співтовариства, тобто інші країни не мають ініціювати розгляд такої справи повторно. 

Читайте також: Парламентська асамблея ОБСЄ обговорить у Відні війну росії з Україною

Вся ця робота здійснюватиметься за участю всіх залучених європейських структур, включаючи прикордонне агентство Frontex, Агентство ЄС з надання притулку та Europol. 

Другий напрямок, на якому лідери ЄС зосередили увагу під час зустрічі у Брюсселі, є оперативні заходи із зміцнення кордонів, які вже зараз можуть бути реалізовані на рівні ЄС та на рівні окремих країн-членів.

«Наші кордони мають регулюватися… Ми будемо діяти, щоб зміцнити наші зовнішні кордони та запобігти незаконній міграції. Це передбачає надання інтегрованого пакета мобільних засобів та стаціонарної інфраструктури - від автомобілів, камер та охоронних веж, до електронних систем спостереження. Це вимагає європейського фінансування. Вітається також двостороннє фінансування та фінансування на національному рівні», - сказала Урсула фон дер Ляєн. 

Відповідаючи на запитання преси, вона уточнила, що ЄС дуже чітко уявляє собі, яким чином має бути організована охорона зовнішніх кордонів, та діятиме відповідно. 

Читайте також: Просування України на європейському шляху вражає – фон дер Ляєн

«Наприклад, один із пілотних проєктів, які ми фінансуємо, передбачає підтримку існуючих загороджень на кордоні. Але це так не працює. Потрібні камери та інші засоби електронного спостереження, необхідно створити дороги вздовж загороджень для патрулювання. Потрібно екіпірувати персонал, надати їм вежі для спостереження, автомобілі – всі ці речі мають бути в інтегрованому пакеті. Наша увага була зосереджена на тому, щоб мати функціональний зовнішній кордон», - додала президентка Єврокомісії. 

Як повідомлялося, після міграційних криз, що вражали ЄС протягом минулих кількох років, включаючи потік сирійських біженців з Туреччини або штучну міграційну кризу на кордонах з білоруссю, що була спровокована режимом лукашенка, ЄС переглядає всю систему охорони зовнішніх кордонів та надає цілеспрямовану допомогу європейським країнам, які особливо гостро відчувають міграційний тиск. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-