Китайська повітряна куля могла перехоплювати деякі види електронних повідомлень - NYT

Китайська повітряна куля могла перехоплювати деякі види електронних повідомлень - NYT

Укрінформ
Китайська повітряна куля, збита американськими збройними силами над Атлантичним океаном, була здатна перехоплювати деякі види електронних повідомлень і входила до складу флоту аеростатів-розвідників, керованих військовими КНР.

Про це передає Укрінформ з посиланням на The New York Times.

Коли аеростат перебував у повітрі, американські літаки-розвідники U-2 зробили знімки, аби визначити його можливості, ідеться в заяві Держдепу. З’ясувалося, що обладнання апарата «явно призначалося для розвідувального спостереження».

Куля мала кілька антен для визначення географічного розташування комунікацій. Сонячні панелі – достатньо великі, щоб виробляти енергію для роботи «декількох активних датчиків збору розвідувальної інформації».

Читайте також: Китай відхилив запит США про телефонний дзвінок після збиття повітряної кулі

Як зазначили в Держдепі, США активніше протидіятимуть «ширшій діяльності» збройних сил Китаю зі спостереження, що становить загрозу національній безпеці країни та її союзникам і партнерам.

Водночас спецслужби поки що не визначили, на які саме об'єкти націлювався аеростат.

Водолази ВМС США витягли уламки збитого аеростата з мілководдя біля узбережжя Південної Кароліни. Слідчі з Пентагону, ФБР та інших спецслужб вивчають уламки, щоб з'ясувати, чи використовували китайські військові або підприємства, пов'язані з ними, технології американських чи інших західних компаній. 

Читайте також: Білий дім: Інцидент з повітряною кулею не сприяє поліпшенню відносин між США й Китаєм

Якщо буде виявлено, що такі технології використовувалися, адміністрація президента Джо Байдена може запровадити обмеження на їх експорт до Китаю. Також знайдені частини аеростатів дадуть уявлення про те, які технології використовують китайські інженери для шпигування.

Представники ФБР заявили в четвер, що зараз вони вивчають саму кулю, електропроводку й невелику кількість електроніки, знайдену у воді.

Читайте також: Пекін визнав, що повітряна куля над Латинською Америкою була китайською

Слідчі вважають, що основна частина електроніки розкидана на дні океану. Куля сягала заввишки 60 метрів і мала корисне навантаження, як у літака.

Раніше китайці щонайменше п’ять разів запускали шпигунські аеростати над США – три за часів адміністрації Дональда Трампа і два за президенства Байдена. Загалом такі кулі були зафіксовані більш як над 40 країнами на п’яти континентах. 

Цього тижня Державний департамент розпочав кампанію з інформування інших країн про китайську програму спостереження за допомогою повітряних куль. 

Читайте також: Китай висловив невдоволення і протест через збиття повітряної кулі над США

За оцінками американських спецслужб, вона є частиною глобальної програми спостереження, призначеної для збору інформації про військовий потенціал країн по всьому світу. 

Як повідомляв Укрінформ, 4 лютого американські військові збили китайську повітряну кулю, яка вела спостереження за США.

Фото: Petty Officer 1st Class Tyler Thompson/U.S. Navy, via Agence France-Presse

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-