Пекін визнав, що повітряна куля над Латинською Америкою була китайською

Пекін визнав, що повітряна куля над Латинською Америкою була китайською

Укрінформ
Пекін визнав, що аеростат, помічений в небі над Латинською Америкою, належить Китаю і використовувався «для льотних випробувань».

Про це заявив представник МЗС КНР Мао Нін, повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

За його словами, аеростат «серйозно відхилився» від запланованого курсу і увійшов у небо над Латинською Америкою та Карибським морем «помилково» через погодні умови та обмежені можливості управління апаратом.

«Китай - відповідальна країна. Ми завжди суворо дотримувалися міжнародного права. Ми поінформували всі відповідні сторони і належним чином врегулювали ситуацію, яка не становила загрози для жодної країни», - сказав Мао Нін, додавши, що всі сторони «висловили своє розуміння».

Читайте також: Повітряна куля КНДР увійшла в авіапростір Південної Кореї

Це друга китайська повітряна куля, яка, як стверджує Пекін, збилася з курсу через погодні умови.

У Колумбії та Коста-Ріці підтвердили, що минулого тижня в їхньому повітряному просторі відстежувався білий аеростат спостереження, схожий на той, що був помічений над США.

Аналогічна китайська повітряна куля була зафіксована над США більшу частину минулого тижня. Вперше її виявило Командування аерокосмічної оборони Північної Америки 28 січня, коли вона рухалася на схід над Аляскою. Потім повітряна куля направилася через Канаду до США, де, за словами офіційних осіб, деякий час літала над секретними об’єктами в Монтані.

Американські офіційні особи кажуть, що повітряна куля використовувалася для спостереження. Пентагон відстежував повітряну кулю протягом кількох днів, коли вона пролітала над північчю Сполучених Штатів, перш ніж американські військові винищувачі збили її над Атлантичним океаном у суботу.

Читайте також: Збройні сили США збили китайську повітряну кулю

Китай висловив обурення тим, що кулю було збито, і повторив свої попередні заяви, що вона була для цивільного використання та що її помилково занесло в повітряний простір США.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Ентоні Блінкен вирішив відкласти візит до Пекіна після виявлення в американському просторі китайської повітряної кулі спостереження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-