Маркарова сподівається, що Штати вирішать питання надання Україні винищувачів F-16

Маркарова сподівається, що Штати вирішать питання надання Україні винищувачів F-16

Укрінформ
Посол України в Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова вважає, що питання надання США нашій країні винищувачів F-16 таки вдасться вирішити, адже переговори з цього приводу ведуться тривалий час.

Про це вона заявила в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

«Літаки – у фокусі розмов. Ми ці дискусії розпочали давно і не припиняли. Сподіваюся, як і з іншими спроможностями, та враховуючи об'єктивні труднощі, ми зможемо із нашими міжнародними партнерами вирішити й подолати. І зустрічі у Рамштайні дуже цьому сприяють», - сказала Маркарова.

За її словами, починаючи з лютого 2022 року у списку пріоритетів для нашої держави є ці літаки, так само як були танки та артилерія, а також багато чого іншого, що необхідне для звільнення територій України від російських загарбників. З того часу по багатьох позиціях вдалося домовитися та отримати потрібне, дещо йде не так легко, як хотілося б Україні.

Читайте також: Дуда – про F-16 для України: Ми готові до переговорів із союзниками

«Звичайно, ми говорили й про ударні дрони, і про ракети на дальні дистанції, і про вертольоти – абсолютно про все», - сказала посол.

Маркарова зауважила, що хід перегорів залежить не тільки від бажання партнерів надати Україні саме те, що вона просить, а й від наявності того чи іншого озброєння, або можливості його підготувати, виготовити. Також при цьому враховується питання навчання українських захисників використовувати надане партнерами озброєння. Є також питання бюджету, адже спочатку конгрес має виділити гроші, а тільки після цього можливий подальший рух.

Читайте також: Україна має негайно отримати далекобійну артилерію й літаки F-16 – Гербст

Як повідомлялося, Україні потрібні General Dynamics F-16 Fighting Falcon – легкі американські багатофункціональні винищувачі четвертого покоління, розробкою якого займалася компанія General Dynamics.

Роботи зі створення F-16 у General Dynamics розпочались у 1971 році. Перший прототип назвали YF-16. Він піднявся у повітря 2 лютого 1974 року, а 13 січня 1975 було оголошено, що ВПС США обрали YF-16 як основу для розробки нового універсального винищувача.

Читайте також: Джонсон у Вашингтоні: Говорити про надання Україні винищувачів F-16 треба без зволікань

З того часу почалася велика виробнича програма з будівництва F-16. Станом на червень 2014 року F-16 став наймасовішим винищувачем четвертого покоління (випущено понад 4540 літаків). Ця машина дуже популярна на світовому ринку. F-16 стоїть на озброєнні у 24 державах світу. Останні літаки, побудовані для ВПС США, надійшли в 2005 році. Модернізований експортний варіант F-16 випускається й досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-