Засудження воєнних злочинів: у Британії 90 українських суддів вчаться міжнародним стандартам

Засудження воєнних злочинів: у Британії 90 українських суддів вчаться міжнародним стандартам

Укрінформ
У Британії 90 українських суддів проходять стажування, у ході якого вчаться міжнародним стандартам засудження воєнних злочинів.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу британський юрист, екссуддя Міжнародного кримінального суду (2011-2022 рр) Говард Моррісон, який курує навчання українських суддів у Британії.

“На цей час бюджет розрахований на 90 суддів. Ця кількість була узгоджена під час консультацій з українською владою. Більшість із цих суддів базуватимуться на сході України. Таким чином, зали суду знаходитимуться ближче до місць скоєння злочинів. Деякі судді проходять навчання для того, щоб стати тренерами. Вони повернуться і зможуть навчати інших суддів, використовуючи набуті навички під час цього навчання. Тож, зважаючи на це, буде підготовлено більш як 90 суддів”, - сказав він.

Читайте також: Говард Моррісон, британський юрист, екссуддя МКС

На запитання, чому вчаться українські судді, які і так уже виносять вироки російським військовим за воєнні злочини, Моррісон відповів: “Я впевнений, що судді в Україні працюють за високими стандартами, але якщо братися за міжнародні злочини, то треба опиратися на міжнародне право і міжнародні договори, такі як Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, який забезпечує належну правову процедуру і право на справедливий суд. І судова практика має бути однакова в кожній судовій залі. Тож вони тут, щоб досягти узгодженості на всіх рівнях”.

За його словами, в основному підготовка суддів охоплює міжнародне кримінально-гуманітарне право та право на справедливий судовий розгляд. 

“Це гарантує, що однакові стандарти застосовуватимуться в усіх судах України, які проводять такі судові процеси. Таким чином буде спільний підхід. Це забезпечить проведення більшої кількості судових процесів, а також роботу з усіма технічними аспектами окремих злочинів, які належать до категорії воєнних злочинів. А вони охоплюють дуже широкий спектр злочинів - від вбивств до катувань, зґвалтувань, тортур, а також деяких інших речей”, - пояснив він. 

Читайте також: Рада Європи має відіграти провідну роль у створенні «путінського» трибуналу – ПАРЄ

Як повідомлялося, станом на жовтень минулого року за вчинення воєнних злочинів в Україні повідомили про підозру 176 військовослужбовцям російської армії, стосовно 44 направили обвинувальні акти до суду, 10 уже отримали вироки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-