Рада Європи має відіграти провідну роль у створенні «путінського» трибуналу – ПАРЄ

Рада Європи має відіграти провідну роль у створенні «путінського» трибуналу – ПАРЄ

Резолюція
Укрінформ
Депутати ПАРЄ закликали лідерів країн-членів Ради Європи на саміті у травні очолити ініціативу зі створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України, а також підтримати створення міжнародного механізму компенсації завданих у ході агресії збитків.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це йдеться у прийнятій у вівторок на зимовій сесії ПАРЄ резолюції  "Саміт Ради Європи у Рейк’явіку: Об’єднані довкола цінностей перед надзвичайними викликами".

У документі Парламентська Асамблея рекомендує Комітету міністрів Ради Європи підготувати Політичну декларацію та План дій, які мають бути схвалені главами держав та урядів Ради Європи під час саміту 16-17 травня у Рейк’явіку.

Зокрема, у резолюції лідерів країн-членів Ради Європи закликано  "підтвердити свою непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і бути солідарними з Україною та українцями". Також вони мають засудити агресію російської федерації проти України "як серйозне порушення міжнародного права та загрозу міжнародному миру і безпеці".

Читайте також: ЄС підтримує створення спецтрибуналу для росії

Крім того, глав держав та урядів Ради Європи закликано "застосовувати комплексний підхід до питання відповідальності російської федерації у зв'язку з агресією проти України" та підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії рф проти України.

"Об'єднані навколо спільних цінностей, глави держав та урядів Ради Європи повинні… підтримати і очолити ініціативу щодо створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування та судового переслідування злочину агресії, вчиненого політичним та військовим керівництвом російської федерації, та закликати Раду Європи і держави-члени надати конкретну експертну та технічну допомогу у його створенні, а також закликати Раду Європи відігравати активну провідну роль у створенні такого спеціального міжнародного кримінального трибуналу", - йдеться у тексті резолюції після схвалення відповідної поправки, поданої українськими депутатами та парламентаріями країн-партнерів.

Також у документі вказується на необхідність підтримки роботи міжнародних та національних судів, уповноважених на розслідування та переслідування геноциду, воєнних злочинів, порушень міжнародного гуманітарного права та злочинів проти людяності, скоєні в контексті російської. агресії.

Разом з цим, депутати ПАРЄ закликали глав держав та урядів Ради Європи "підтримати створення всеосяжного міжнародного механізму компенсації, включаючи реєстр збитків, завданих російською агресією".

Читайте також: Європарламент ухвалив рішення про створення трибуналу за злочин агресії проти України

Подана членами української делегації поправка до цього пункту резолюції також містила заклик до лідерів країн Ради Європи "взяти на себе зобов'язання конфіскувати російські активи, які належали олігархам та державі і потрапили під санкції, та використати їх для фінансування відновлення України". Водночас, ця пропозиція не знайшла підтримки у комітеті з політичних та демократії і була з його ініціативи відхилена Асамблеєю.

Окремо в резолюції було наголошено, що 4-й саміт глав держав та урядів Ради Європи "має забезпечити посилення підтримки України з боку Ради Європи як негайно, так і після завершення агресивної війни". На цьому тлі було вказано на необхідність "вжиття заходів для підвищення важливості та помітності суттєвої допомоги та співпраці Ради Європи з Україною, а також для забезпечення посилення координації і співпраці з іншими відповідними міжнародними організаціями шляхом створення посади Спеціального координатора під керівництвом Генерального секретаря".

До цього пункту низкою українських депутатів та парламентаріїв країн-партнерів  також було подано поправку, яка містила заклик до перенесення штаб-квартири Ради Європи до Києва після закінчення російської війни, "вшановуючи величезну жертву, яку приніс український народ, щоб гарантувати мир і стабільність для всього європейського континенту". Водночас, ця поправка не знайшла підтримки у комітеті з політичних та демократії і була з його ініціативи відхилена Асамблеєю.

Як відомо, зимова пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи проходить у Страсбурзі з 23 по 27 січня 2023 року. Питання триваючої загарбницької війни рф проти України знаходиться у центрі уваги парламентаріїв 46 країн.  Членство росії в Раді Європи та ПАРЄ було припинено після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-