Фінляндія може відмовитися від спільної заявки на вступ до НАТО зі Швецією

Фінляндія може відмовитися від спільної заявки на вступ до НАТО зі Швецією

Укрінформ
Якщо намагання Швеції набути членство у НАТО й надалі наражатимуться на спротив Туреччини чи інших країн, Фінляндія розгляне варіант внесення окремої заявки на членство у Альянсі.

Як повідомляє Укрінформ, про це із посиланням на інтерв’ю міністра закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто мовнику Yle, пише Сіньхуа.

“Фінляндія може бути змушена переглянути просування спільного, одночасного вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, якщо заявку Швеції буде відкладено надовго”, - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Глава МЗС Швеції переконаний, що його країна дуже близька до членства в НАТО

Однак, за словами Гаавісто, спільна заявка досі залишається пріоритетом, з огляду на пов’язані безпекові інтереси обох країн.

На переконання міністра, нещодавні протести у Швеції, які обурили Туреччину, мали на меті вплинути на думку турецьких політиків й громадськості.

Гаавісто додав, що вступ Швеції та Фінляндії до НАТО тепер буде відкладено щонайраніше до середини травня, коли в Туреччині відбудуться президентські вибори.

Читайте також: У Фінляндії вважають, що у переговорах з Туреччиною про вступ до НАТО потрібен тайм-аут

Нагадаємо: цими вихідними поблизу посольства Туреччини в Стокгольмі пройшов мітинг, учасники якого публічно спалили Коран. Президент Туреччини Таїп Раджер Ердоган після цього заявив, що тепер не може погодитися на вступ Швеції до НАТО, попри те, що 28 інших членів Альянсу згодні прийняти Швецію та Фінляндію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-