Бербок відповіла на звинувачення у ваганні Берліна надати Україні танки

Бербок відповіла на звинувачення у ваганні Берліна надати Україні танки

Укрінформ
Європа, партнери та союзники мають посилити всебічну підтримку України, а не звинувачувати одне одного, адже це призведе лише до розколу у власних лавах.

 Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, відповідаючи на запитання депутатів на сесії ПАРЄ 24 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Показування пальцем на інших не принесе мир і свободу Україні… Якщо ми будемо звинувачувати одне одного, путін переможе», – заявила Бербок у відповідь на ремарку британського політика.

Вона зауважила, що коаліційний уряд у ФРН складається з різних «акторів», які є партнерами й узгоджують усі питання. Це наразі стосується надання танків, сказала Бербок і додала, що її позиція з цього питання є давно відомою (політик із партії «Зелених» підтримує передачу танків Україні – ред.). Вона пообіцяла, що Німеччина дасть відповідь.

«Я не запитую в інших, чому вони не постачають якесь озброєння…. Це нікуди не веде окрім розділення Європи», – підкреслила Бербок.

Водночас вона закликала робити більше для підтримки Україні, як військової, так і гуманітарної, фінансової. Міністр закликала не забувати про інші питання, інші аспекти допомоги, які також важливі

«Але ми повинні робити це разом. Ми ведемо війну проти росії, а не один проти одного… Ми можемо вести її лише разом», – підкреслила глава МЗС Німеччини.

Український депутат Олексій Гончаренко також емоційно закликав Бербок дати пряму відповідь, коли Берлін дасть «добро» на відправлення танків.

Читайте також: Заявка Польщі щодо Leopard: в уряді ФРН розповіли про механізм реекспорту

Як повідомляв Укрінформ, керівники оборонних відомств понад 50 держав світу під час восьмого засідання Контактної групи з питань оборони України у німецькому Рамштайні не дійшли згоди щодо постачання танків Leopard. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що рішення щодо цього може бути ухвалене найближчим часом, однак не відповів, яким воно буде. В інтерв'ю німецькому телеканалу ARD він сказав, що уряд має враховувати багато факторів, і країна не прийматиме поспішного рішення. До таких факторів належать наслідки для безпеки німецького населення.

Міністр оборони України Олексій Резніков 21 січня заявив, що попри те, що на черговій зустрічі в Рамштайні не було оголошено про надання Україні танків, країни, які володіють танками Leopard, розпочнуть навчальні місії для українських танкістів.

Читайте також: Країни, що мають танки Leopard, вже можуть готувати їх до передачі Україні - Столтенберг

23 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що питання щодо постачання Україні танків Leopard 2 перебуває на фінальній стадії, залишилося зробити останні «пів кроку».

24 січня Пісторіус повідомив, що Німеччина продовжує розглядати можливість передачі Україні основних бойових танків, а в разі позитивного рішення буде діяти швидко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-