«Леопардові» страждання у Рамштайні, військово-політичний Давос та путін давить на психіку

«Леопардові» страждання у Рамштайні, військово-політичний Давос та путін давить на психіку

Три події світу
Укрінформ
Дев’ятий саміт у форматі «Рамштайн» завершився без рішення про передачу Україні танків Leopard 2.

На Світовому економічному форумі не було представників рф, проте про неї говорили багато. кремль продовжує давити на психіку світовій спільноті, використовуючи різні інструменти.

Перший у 2023 році саміт у форматі «Рамштайн» залишив неоднозначне враження. З одного боку, учасники цього військово-політичного формату оголосили про надання Україні допомоги на мільярди доларів, яка включає в себе десятки одиниць бронетехніки та гармат. З другого – Німеччина так і не наважилася ухвалити рішення про передачу ЗСУ танків Leopard 2. Берліну не допомогли ані зміна міністра оборони, ані відвертий тиск з боку Польщі та країн Балтії та наступальна позиції Нідерландів. Олаф Шольц продовжує орієнтуватися насамперед на громадську думку всередині країни, демонструючи дива політичної еквілібристики. Логіка канцлера «світлофорного» коаліційного уряду в принципі є зрозумілою, от тільки подібні геополітичні кульбіти не зміцнюють засади коаліції. Щоправда, ухвалення рішення про підготовку українських танкістів на Leopard 2 дозволяє розраховувати на єдино правильне рішення уряду Німеччини щодо бронетанкового ребусу. «Талліннська декларація», яку підписали 9 міністрів закордонних справ країн НАТО, дозволяє розраховувати на нові рішення у питанні посилення обороноздатності України.

На Світовому економічному форумі у Давосі цього разу не було Володимира Зеленського, до учасників з промовою зверталася перша леді, а сам президент використав вже звичний формат відеозвернень. Він закликав діяти на випередження росії, нагадавши про важкий характер війни, активна фаза якої триває вже майже 11 місяців. Чимало політичних лідерів резонували з позицією Володимира Зеленського: Анджей Дуда закликав посилити допомогу Україні, Еммануель Макрон вправно поєднав заклик підтримувати Україну з наголосом на потребі прислухатися до росії. Мая Санду розповіла про дискусії стосовно євроатлантичного курсу нейтральної сьогодні Молдови, а Світлана Тихановська закликала створити міжнародну коаліцію на підтримку демократичної білорусі, не згадавши в цьому контексті Україну. Здивував Генрі Кіссінджер: патріарх геополітики нарешті визнав доцільність вступу України до НАТО.

У кремлі розпочали інформаційну операцію з психологічного тиску на світову спільноту, використовуючи різні інструменти. Її учасниками стали Віктор Медведчук, стаття якого у «Известиях» абсолютно не відповідає ані за формою, ані за змістом настроям всередині України, та Андрєй Ілларіонов, який анонсував «безпрецедентний наступ росії» з фантастичним сценарієм розвитку подій. російські медіа підігрівали інтерес до участі владіміра путіна у заходах на честь 80-ї річниці прориву блокади Ленінграду, проте російський президент озвучив вже звичний меседж-бокс про українських неонацистів. Хіба що потішив любителів діалектики твердженням, що рф розпочала так звану «спеціальну військову операцію», аби припинити бойові дії, які тривали на Донбасі з 2014 року. Спікер думи володін також долучився до цього політичного шоу з погано прихованими погрозами застосувати ядерну зброю. Припускаю, що у росії тверезо оцінюють перспективи нарощування військово-технічної допомоги Заходу Україні, тому і вдаються до тактики превентивного шантажу.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-