Президентські перегони в Чехії: до чого тут кдб

Президентські перегони в Чехії: до чого тут кдб

Укрінформ
Ексглава Генштабу Петр Павел і експрем’єр Андрей Бабіш вийшли в другий тур з мінімальним розривом

Громадяни Чеської Республіки з великою відповідальністю поставилися до президентських виборів у своїй країні, хоча глава держави, за конституцією, в парламентській республіці небагато чого й вирішує.

Явка сягнула 68,24%, що стало найвищим показником із 1998 року, коли були проведені перші конституційні вибори. Перед багатьма із загалом майже 15 тисяч виборчих ділянок у п’ятницю та суботу (в Чехії, за традицією, всі вибори проходять у два дні) навіть вишикувалися черги.

Окремо заслуговує на згадку голосування на закордонних дільницях у Посольстві ЧР у Києві та Генеральному консульстві у Львові. На жаль, тим громадянам, які прийшли виявити політичну волю вранці в суботу, довелося скористатися підготовленою заздалегідь інструкцією на випадок повітряної тривоги: голосування було призупинено, персонал і кілька громадян були змушені прямувати до бомбосховищ.

На загальні результати це, звісно, не вплинуло. Вони були підраховані швидко. Ввечері було оголошено, що у другий тур (у тому, що другий тур буде, ніхто навіть не сумнівався) виходять 61-річний генерал у відставці, ексглава Генштабу армії ЧР і колишній голова Військового комітету НАТО Петр Павел із 35,40% голосів та 68-річний експрем’єр і мільярдер Андрей Бабіш із 34,99 відсотками. 

Різниця в голосах – менше 23 тисяч, не дотягує до пів відсотка – майже нічия. Тож цілком зрозуміло, що боротьба за Град (Празький Град – офіс президента) буде запеклою.

ВІЙНА КОМПРОМАТІВ ПІД АНТИКОМУНІСТИЧНИМ СОУСОМ

Те, що два тижні до другого туру будуть «брудні», показують уже перші заяви як самих кандидатів (переважно одного), так і оцінки експертів.

Красномовство не належить до талантів Андрея Бабіша, але поговорити він любить. На своїй пресконференції у виборчому штабі кандидат видав кількахвилинний спіч, головними меседжами якого було те, що ніякий він не агент кдб, не проросійський зовсім і ніколи не бреше, хоча його й намагаються у цьому звинуватити.

«Бабіш не робить жодних підробок», – заявив він сам про себе після оголошення результатів. І відразу звинуватив свого конкурента, що саме той грає нечесно, використовуючи для цього лояльних журналістів. Мовляв, є такі, хто хоче довести зв’язок експрем’єра з кдб. Бабіш назвав усе це нісенітницями та заявив, що правдою є те, що він ніколи не співпрацював із цією структурою.

Андрей Бабіш
Андрей Бабіш

До своїх заслуг він відніс також те, що ніколи не зустрічався з російським послом, ніколи не був із візитами в росії; що він вигнав із Праги трьох російських дипломатів після отруєння Скрипалів, а після справи Врбетіце (де отруйники Скрипалів були причетними до підриву складу з боєприпасами ще у 2014 році) – «десятки так званих дипломатів і шпигунів»; і навіть те, що він видав Сполученим Штатам російського хакера Нікуліна.

Далі Бабіш перейшов власне на росію і знайшов там паралелі між… Петром Павелом і владіміром путіним. Мовляв, залишається в Європі єдина країна, де президентом є «комуністичний розвідник».

«Президент путін був відряджений працювати як агент кдб до Німеччини у 1980-х. А до чого готували пана Павела? Бути закинутим у тил неприятелю, щоби схиляти там людей до співпраці», – розвивав тему Бабіш, який взагалі не розуміє, навіщо колишньому військовому треба в політику, «в історії НАТО такого ніколи не було». Бабіш дорікнув Павелу, що той не буде добрим президентом, адже «лише виконуватиме волю уряду та своїх спонсорів».

На діючий уряд у Бабіша особливий «зуб», він програв їм на виборах 2021 року всього 1 мандат. Сам він очолював Кабінет із 2017 по 2021 рік, з 2014 до 2017 був віцепрем’єром, міністром фінансів, а у велику політику бізнесмен до нутра кісток подався в 2011-му, заснувавши політичний рух ANO. Тож, можна сказати, політик із досвідом

У Павела такого досвіду немає. Але, схоже, є почуття гідності. Він у своїх висловлюваннях після оголошення результатів першого туру був стриманим і волю емоціям не давав, зокрема, не сказав чогось образливого про конкурента.

Критику Бабіша на свою адресу Павел розцінив так, що той «втрачає голову навіть із різницею у три десятих відсотка». Слова про Павела як про «комуністичного розвідника» і кандидата, який піде рука об руку з владою, назвав «ниттям».

Петр Павел
Петр Павел

Павел також додав, що якщо кампанія колишнього прем’єр-міністра виглядатиме так само, як його пресконференція після першого туру, то варто очікувати від нього лише брехні.

Команда Петра Павела повинна готуватися «до будь-якого лайна», «це буде огидно», сумно прокоментував ситуацію Карл Шварценберг, який сам програв президентські перегони у 2013 році. Тоді команда конкурента, Мілоша Земана, вдало використала його необачні та невдалі заяви на історичну тематику.

Шварценберг, який взяв бік Павела, очікує «ударів нижче поясу» від команди Бабіша. «Із цього вже почав пан Бабіш у своїй післявиборчій промові, коли накинувся на генерала Павела з тим путіним».

КАНДИДАТИ ПРО УКРАЇНУ

Як би не було, виходячи з вищезгаданого, про проросійську позицію обох кандидатів говорити навряд доречно. Принаймні тепер треба буде публічно доводити, що хтось не є прихильником певного кдбшного президента.

Однак варто нагадати, що вони говорили свого часу про війну в Україні.

Так, Бабіш відзначився в різних ЗМІ закликами до переговорів і припинення постачання зброї. «Зрозуміло, я спробував би якимось чином сприяти тому, щоб хтось уже почав говорити про мир. Адже ми не хочемо війни!... Я не думаю, що нам слід продовжувати постачати зброю Україні. Ми вже дали зброю і зупинили путіна; він хотів захопити всю Україну і це йому, хвала Богу, не вдалося… Ми не маємо жодної зброї! Нам потрібна зброя для чеської армії», – зокрема, говорив він.

При цьому він наполягав, що допомагає Україні гуманітарно та фінансово, зокрема, виділив 10 мільйонів крон на евакуацію. «Я врятував тисячу волинських чехів – заплатив готівкою водіям, які поїхали до Житомира, де падали бомби. Я побував на словацько-українському кордоні, я був у Капушанах, куди ми надсилали гуманітарну допомогу», – зазначав кандидат і дорікав іншим політикам, що вони особисто не зробили таких пожертв.

І загалом, чеському уряду, за словами його колишнього очільника та паралельно успішного підприємця, мовляв, слід більше перейматися внутрішньою політикою, а не проблемами України.

Петр Павел висловлюється по-воєнному чітко: «росія має програти в Україні, тому що її можливий успіх був би сприйнятий як слабкість Заходу». Водночас генерал, хоча й у відставці, усвідомлює межі можливого, тож прогнози дає обережно-оптимістичні: «Одна справа – наші бажання, а інше – чого реально можна досягти. Зрозуміло, всі ми хочемо, щоб росія зазнала поразки в Україні, щоб була повністю відновлена територіальна цілісність України, щоб росія компенсувала збитки, а військові злочинці постали перед судом. Питання, що з цього можна досягти. Думаю, успіхом буде відновлення територіальної цілісності України щонайменше на стан перед 24 лютим 2022 року». Переговори про мир, на переконання Павела, мають розпочатися тоді, коли до цього буде готова Україна.

Продовження постачання Україні зброї Павел цілком підтримує. Залучення НАТО до війни в будь-який спосіб – ні. Він захищає рішення НАТО відмовити Києву в запровадженні безпольотної зони над Україною, адже це означало би оголошення війни рф. «З іншого боку, всі члени НАТО підтримують Україну зброєю, включаючи найсучаснішу. Для того, щоб ми краще захистили повітряний простір України, ми повинні були і зараз це робимо, постачати більш досконалу зброю і у великій кількості, так, щоби свій повітряний простір вони могли ефективно захистити самі», – заявив колишній військовий.

Земан
Мілош Земан

ЗЕМАН 2.0 ТА ІНШІ

Саме військове минуле, професійна кар’єра офіцера є тим, що опоненти цього кандидата закидають йому як недолік.

На цьому, зокрема, наголошував поки що чинний президент Мілош Земан. «Я кілька разів казав, що Бабіш має більше політичного досвіду, ніж Павел, що, безсумнівно, є його перевагою… Вважаю, що президент, будучи главою держави, є і політиком вищого рівня. Ви не дозволите оперувати себе хірургу без медичної освіти. Ймовірно, ви не захочете, щоб державою управляла людина з нульовим чи майже нульовим досвідом», – дорікнув Павелу на відсутність політичного досвіду президент номер 2 і номер 3 (адже обирався двічі). А в іншому інтерв’ю розвинув свою думку: «У більшості цивілізованих країн глава держави не є солдатом. Треба задуматися, чому це так».

Земан також поставив Павелу в «провину» те, що той має масову підтримку ЗМІ.

Якось усе це нагадує слова Бабіша, якого Земан підтримував постійно та не раз рятував від відставки…

Щоправда, знайшлася у Земана пара компліментів і для Павела: «Будучи солдатом в Афганістані, він здавався спокійним і чуйним…. І в нього гарні вуса». А загалом, на експертний погляд Земана, «жоден не є ідеальним»…

Петр Павел уже відреагував на ці заяви: «За словами Мілоша Земана, Андрей Бабіш має більший політичний досвід. Звичайно, так, але з політикою, яка імпонує Мілошу Земану, тобто політикою розколу, хаосу, спотворення фактів і брехні. Але, звичайно, він не збрехав про мої гарні вуса, і я ціную його компліменти», – сказав колишній офіцер, який насправді виглядає, принаймні як на мене, як уособлення натівського вояка.

На підтримку Петра Павела (навряд чи виключно через вуса) виступали ціла «армія» інших політиків (тих, хто не вважає ідеальним самого Земана попри те, що він і переосмислив своє ставлення до путіна).

Так, прем'єр-міністр Петр Фіала закликав підтримати Петра Павела у другому турі. За його словами, це буде «битвою цінностей між демократією, повагою до конституції та прозахідною орієнтацією проти популізму, брехні та прихильності до росії». 

Про брехню говорила й спікерка Палати депутатів (нижньої палати парламенту) Маркета Пекарова-Адамова. Вона порівняла плани Бабіша домовлятися про мир під час війни в Україні з конкретними невиконаними обіцянками за часів його прем’єрства. Спікерка не здивована тим, що Андрей Бабіш одразу почав паплюжити кандидата-супротивника, цього варто було очікувати. У Павелі натомість вона бачить «непопулістського, порядного та гідного кандидата».  

Варто додати, що про свою підтримку цьому кандидатові оголосили одразу після оголошення результатів голосування троє з шести інших, які вибули з перегонів. Це колишня ректорка Університету Менделя в Брно Дануше Нерудова, яка посіла третє місце на виборах, номер 4, сенатор Павел Фішер (який уже виставляв свою кандидатуру на минулих виборах і програв) і кандидат, який прийшов шостим, також сенатор Марек Гілшер. Вони закликали своїх виборців, разом це 23,23% голосів, підтримати під час вирішального голосування 27-28 січня Петра Павела. Щоправда, треба розуміти, що жодна арифметика тут автоматично не спрацює.

Загалом, картина виглядає таким чином, що Бабіша підтримує той самий контингент, який підтримував Земана. За нього фактично голосували в тих же 9 краях, що й за Земана. Павел переміг у 4 краях, а також двох найбільших містах – столиці Празі та Брно.

Чехія розколота на дві майже рівні частини. Так було й на парламентських виборах 2021 року. Це не дуже добре з точки зору певного протистояння в суспільстві. Але це – демократія в дії. Деяким країнам зі справжніми кдбшниками на чолі цього не зрозуміти ніколи. І вони намагаються всіма силами, в тому числі кібератаками на сайти демократичних кандидатів, кампаніями з дезінформації, використанням «корисних ідіотів» і просто своїх агентів, розхитати ситуацію у не надто великій, 10 млн населення, але дуже важливій союзниці України

Впевнені, їм це не вдасться. І Чехія продовжить відстоювати принципи, які відстоював її перший президент, Вацлав Гавел.

Ольга Танасійчук. Прага-Берлін.

Фото: CTK/ Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-