У Бразилії суд дозволив розслідування щодо причетності Болсонару до погромів - ЗМІ

У Бразилії суд дозволив розслідування щодо причетності Болсонару до погромів - ЗМІ

Укрінформ
Верховний суд Бразилії надав згоду на проведення розслідування щодо ймовірної причетності попереднього президента Жаїра Болсонару до підбурювання своїх радикально налаштованих прихильників до нападів і погромів у будівлях парламенту, Верховного суду та офісу президента країни.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ.

Суд задовольнив запит Генеральної прокуратури про залучення Болсонару до розслідування, посилаючись на відео, яке колишній президент опублікував у Facebook через два дні після заворушень. У ньому стверджувалося, що президент Луїс Інасіу Лула да Сілва був обраний не більшістю громадян, а Верховним судом і виборчою владою Бразилії.

Хоча Болсонару опублікував відео після заворушень і видалив його вже наступного ранку, прокурори стверджували, що його зміст був достатнім для розслідування поведінки експрезидента.

Хоча Болсонару намагається утримуватися від коментарів результатів виборів після своєї поразки 30 жовтня, напередодні голосування він неодноразово висловлював сумніви з приводу надійності електронної системи голосування й навіть подав запит із вимогою анулювати мільйони бюлетенів, поданих за допомогою цієї системи.

Читайте також: У Мексиці наркомафія намагалася відбити в поліції сина свого боса - 29 загиблих

Жодне з тверджень експрезидента не було доведено, а результати виборів визнали законними майже всі бразильські політсили, включаючи деяких союзників Болсонару, який наприкінці грудня виїхав із Бразилії й наразі проживає у США.

Після рішення Верховного суду колишній президент через своїх адвокатів заявив, що він рішуче засуджує акти вандалізму та погроми й ніколи не мав жодних стосунків і не брав участі в таких спонтанних соціальних рухах.

Наразі правоохоронні органи Бразилії намагаються встановити осіб, які підбурювали радикальних прихильників Болсонару до штурмів будівель органів влади країни.

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня тисячі прихильників ексглави Бразилії Жаїра Болсонару вдерлися у приміщення президентського офісу та Національного конгресу (парламенту) країни через незгоду з результатами виборів.

Читайте також: На антиурядових протестах у Перу загинули вже майже 40 людей

Глави трьох держав Північної Америки – США, Канади й Мексики – засудили заворушення в Бразилії, назвавши їх нападом на демократію та висловивши підтримку обраному президенту Лулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-