В Ірані за звинуваченням у шпигунстві стратили колишнього чиновника міноборони

В Ірані за звинуваченням у шпигунстві стратили колишнього чиновника міноборони

Укрінформ
В Ірані в суботу за звинуваченням у шпигунстві стратили Алі Резу Акбарі, громадянина Ірану й Великої Британії, який раніше працював у іранському міністерстві оборони.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на пов’язане з судовою владою Ірану інформагентство Mizan повідомляє AP.

Влада Ірану звинуватила Акбарі у шпигунстві на користь британської розвідувальної служби MI-6, не надавши при цьому переконливих доказів його провини. Натомість по телебаченню транслювалося відео з нібито зізнаннями Акбарі у скоєнні злочину проти національної безпеки, які місцеві активісти назвали вимушеними зізнаннями.

Смертний вирок Акбарі, як і інші смертні вироки, винесені в Ірані на тлі загальнонаціональних протестів, викликав широкий міжнародний резонанс.

Напередодні заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател піддав жорсткій критиці засудження Акбарі до страти.

Читайте також: Іран виключили з Комісії ООН зі становища жінок

«Звинувачення проти Алі Рези Акбарі та його засудження до страти політично мотивовані. Ми дуже стурбовані повідомленнями про те, що Акбарі катували під час ув’язнення, застосовували наркотики, проводили багатогодинні допити і примушували до неправдивих зізнань», - сказав Пател.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі також закликав Іран скасувати страту.

«Іранський режим не повинен сумніватися – ми уважно стежимо за справою Алі Рези Акбарі» , - сказав Клеверлі напередодні.

Акбарі, який керував приватним аналітичним центром, не з’являвся на публіці з 2019 року, коли його, очевидно, заарештували. Він також був близький до Алі Шамхані, впливового високопосадовця служби безпеки Ірану, через що припускається, що його смертний вирок пов’язаний із боротьбою за владу в апараті безпеки країни на тлі тривалих протестів.

У 1988 році Акбарі очолював переговори з припинення вогню між Іраном та Іраком після їхньої восьмирічної війни, тісно співпрацюючи зі спостерігачами ООН.

В Ірані обвинувачених у шпигунстві та інших злочинах, пов’язаних із національною безпекою, зазвичай судять за закритими дверима, без права обирати собі адвокатів і бачити докази своєї провини.

Читайте також: ЄС закликає Іран скасувати смертні вироки протестувальникам

Як повідомлялося, Іран сколихнули протести після смерті 22-річної Махси Аміні 16 вересня, яка померла після затримання поліцією моралі. Відтоді протести перетворилися на один із найсерйозніших викликів правлячому в Ірані теократичному режиму, встановленому Ісламською революцією 1979 року.

Наприкінці грудня в Ірані почали виконувати смертні вироки затриманим протестувальникам.

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк звинуватив владу Ірану у «спонсорованих державою вбивствах» протестувальників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-