Верховний комісар ООН з прав людини звинуватив уряд Ірану у вбивствах

Верховний комісар ООН з прав людини звинуватив уряд Ірану у вбивствах

Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк звинуватив владу Ірану у "спонсорованих державою вбивствах" протестувальників.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в його заяві.

«Використання кримінальних процедур для покарання людей за реалізацію їхніх основних прав, таких як участь в акціях або організація демонстрацій, прирівнюється до санкціонованого державою вбивства», - сказав Тюрк.

Він закликав іранську владу прислухатися до вимог протестувальників, а також провести правові й політичні реформи, "щоб забезпечити повагу до розмаїття думок, прав на свободу вираження поглядів і зборів, а також повну повагу й захист прав жінок у всіх сферах життя".

Читайте також: Іран поставив себе в позицію держави, що сприяє воєнним злочинам в Україні – Білий дім

Тюрк пояснив, що нещодавні смертні вироки були винесені за звинуваченнями у «веденні війни проти Бога» та «корупції на землі».

Наразі страчені чотири особи, причетні до загальнонаціональних протестів, спричинених загибеллю Махси Аміні, яку затримала поліція у вересні за неналежний одяг.

За даними УВКПЛ, найближчим часом мають бути страчені ще двоє протестувальників - 19-річний Мохаммад Борохані та 22-річний Мохаммад Гобадіу.

Під час судових переслідувань відзначаються використання нечітко сформульованих кримінальних положень, відмова в доступі до адвоката за вибором обвинуваченого, примусові зізнання, отримані за допомогою тортур і жорстокого поводження, недотримання принципу презумпції невинуватості, відмова в праві на апеляцію.

Читайте також: ЄС закликає Іран скасувати смертні вироки протестувальникам

За повідомленнями, щонайменше 17 інших людей були засуджені до смертної кари, ще ста висунуто звинувачення у скоєнні злочинів, за які передбачена смертна кара.

Тисячі людей були затримані з початку загальнонаціональних протестів, що спалахнули у вересні. За даними УВКПЛ, внаслідок репресій загинули сотні людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-