Суд в Ірані задовольнив апеляцію на смертний вирок одному протестувальнику й відмовив іншому

Суд в Ірані задовольнив апеляцію на смертний вирок одному протестувальнику й відмовив іншому

Укрінформ
Верховний суд Ірану задовольнив апеляцію на смертний вирок одному протестувальнику, але підтвердив найвищу міру покарання іншому учаснику антиурядових мітингів.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Як зазначається, спочатку суд заявив про задоволення апеляції обох протестувальників, але згодом відділ зв’язків з громадськістю Верховного суду Ірану заявив, що прийнято апеляцію лише Самана Саїді Ясіна, а прохання про зміну покарання від Мохаммада Кобадлу відхилене.

Кобадлу звинуватили в убивстві поліцейського та пораненні ще п’ятьох правоохоронців під час протестів, а Ясіна, курда, який пише реп про нерівність, гноблення та безробіття, звинуватили у спробі вбити силовиків і виконанні революційних пісень.

Читайте також: У Нідерландах відбувся мітинг проти уряду Ірану та перших страт

Раніше цього місяця в Ірані публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі, звинуваченого в блокуванні дороги у вересні й пораненні ножем члена воєнізованого формування Басідж, та 23-річного Маджіда Резу Рахнаварда, якого звинуватили в завданні двом членам Басідж смертельних поранень.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що влада Ірану вимагає смертної кари щонайменше для 26 осіб, намагаючись залякати учасників антиурядових протестів, які тривають в Ірані з середини вересня.

За даними правозахисників, станом на 23 грудня в Ірані під час протестів вбито 506 протестувальників, у тому числі 69 неповнолітніх, та понад 18,5 тисячі осіб заарештовано. Під час виступів також загинули близько 70 співробітників сил безпеки.

Читайте також: Влада Ірану заарештувала акторку оскароносного фільму

Як повідомлялося, Іран сколихнули протести після смерті 22-річної Махси Аміні 16 вересня, яка померла після затримання поліцією моралі. Відтоді протести перетворилися на один із найсерйозніших викликів правлячому в Ірані теократичному режиму, встановленому Ісламською революцією 1979 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-