Влада Ірану заарештувала акторку оскароносного фільму

Влада Ірану заарештувала акторку оскароносного фільму

Укрінформ
Влада Ірану заарештувала одну з найвідоміших актрис країни за звинуваченням у поширенні неправди про загальнонаціональні протести.

Про це повідомляє ABCNews, передає Укрінформ.

Зірка оскароносного фільму «Комівояжер» Таране Алідуості була затримана через тиждень після того, як вона опублікувала в Instagram пост, у якому висловила солідарність із першою людиною, нещодавно страченою за нібито злочини, скоєні під час загальнонаціональних протестів.

У своєму дописі 38-річна актриса написала: «Його звали Мохсен Шекарі. Кожна міжнародна організація, яка спостерігає за цим кровопролиттям і не вживає заходів, є ганьбою для людства».

Читайте також: Іран виключили з Комісії ООН зі становища жінок

Алідуості опублікувала щонайменше три пости у своєму акаунті в Instagram, висловлюючи солідарність з протестувальниками з моменту початку демонстрацій у вересні. Її обліковий запис, який мав близько 8 мільйонів послідовників, було призупинено.

Алідуості раніше критикувала уряд Ірану та його поліцію.

У червні 2020 року її умовно засудили до п’яти місяців ув’язнення після того, як у 2018 році вона розкритикувала поліцію в Twitter за напад на жінку, яка зняла хустку.

Державні ЗМІ також повідомили, що кілька інших іранських знаменитостей були «викликані судовим органом через публікацію провокаційного контенту». При цьому не вказано, скільки їх і не надано додаткових деталей.

Читайте також: В Ірані стратили ще одного учасника антиурядових протестів - ЗМІ

Шекарі був страчений 9 грудня після того, як іранський суд звинуватив його у блокуванні вулиці в Тегерані та нападі на співробітника сил безпеки країни.

Минулого тижня в Ірані стратили другого в’язня, Маджидрезу Рахнаварда у зв’язку з протестами. Тіло Рахнаварда залишили висіти на будівельному крані як жахливе попередження для інших. Іранська влада стверджує, що Рахнавард поранив ножем двох членів воєнізованого формування.

Обидва чоловіки були страчені менше ніж через місяць після висунення їм звинувачень, що підкреслює швидкість, з якою Іран зараз виконує смертні вироки, винесені за "злочини", пов’язані з демонстраціями. Активісти кажуть, що під час закритих слухань до смертної кари було засуджено щонайменше десяток людей.

Читайте також: Британія запровадила нові санкції проти росії та Ірану

Нагадаємо: Іран сколихнули протести після смерті 22-річної Махси Аміні 16 вересня, яка померла після затримання поліцією моралі. Відтоді протести перетворилися на один із найсерйозніших викликів іранській теократії, що була встановлена Ісламською революцією 1979 року. За даними правозахисників, в Ірані під час демонстрацій було вбито щонайменше 495 людей. Влада затримала понад 18 200 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-