росія підігріває наратив про ніби наміри Польщі окупувати захід України

росія підігріває наратив про ніби наміри Польщі окупувати захід України

Фактчек
Укрінформ
Російські телеграм-канали вкидають фейк про назви вулиць і вивіски польською мовою у Львові та області

Російські Telegram-канал поширили інформацію, що за рішенням Львівської ОВА вивіски та назви вулиць у Львові та частині області продублюють польською мовою. Цю інформацію росіяни підкріпили цитатою голови Львівської ОВА Максима Козицького. «Найближчим часом чекаємо напливу польських туристів. Зробимо все, щоб нашим гостям було зручно орієнтуватися», – написали вони від імені голови Львівської ОВА.

Google-пошук не видає жодної згадки наведеної цитати.

На офіційних ресурсах Львівської ОВА така інформація відсутня.

У Львівській ОВА спростували повідомлення про нібито наміри дублювання вивісок і назв вулиць польською мовою та наголосили, що вся офіційна інформація розміщується на сайті, соцмережах адміністрації чи очільника ОВА. Крім того, в пресслужбі зауважили, що дану інформацію не надавали, а цитата голови Львівської ОВА є неправдивою.

Раніше пропагандисти вже просували наратив про плани Польщі окупувати захід України. Як писали фахівці фактчек-проєкту «БезБрехні», поширювала таку дезінформацію скабеєва на фоні візиту до Києва президента Польщі Анджея Дуди. Після подання Володимиром Зеленським до Верховної Ради законопроєкту про особливий правовий статус громадян Польщі в Україні вона намагалася переконати своїх глядачів, що Польщі нічого не завадить відправити свої підрозділи в Україну.

Був і фейк про сфабрикований наказ щодо нападу Польщі на Україну. Пізніше казав про ніби плани захоплення українських територій Польщею і сам путін. 

Як повідомляв Укрінформ, за словами Володимира Зеленського, повідомлення російських ЗМІ про те, що Польща нібито хоче захопити Західну Україну, є пропагандою, "інформаційними ракетами, щоб викликати паніку".

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-