Зеленський подав у Раду законопроєкт про правові та соціальні гарантії для поляків в Україні

Зеленський подав у Раду законопроєкт про правові та соціальні гарантії для поляків в Україні

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про правові та соціальні гарантії для громадян Польщі в Україні та присвоїв Перемишлю почесну відзнаку "Місто-рятівник".

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Укрінформ.

"Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону "Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації та з урахуванням принципу взаємності законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних встановленим в ухваленому 12 березня 2022 року Законі Республіки Польща "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни".

Читайте також: Александер Кваснєвський, експрезидент Польщі

У розробленому з ініціативи глави Української держави законопроєкті передбачається, зокрема, надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. Поляки також отримають право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Читайте також: Дуда назвав Україну скарбницею розвитку на десятиліття вперед

Окрім того, Президент підписав указ про присвоєння польському місту Перемишлю почесної відзнаки "Місто-рятівник".

Відзнака вшановує безпрецедентну солідарність місцевої влади, жителів та волонтерів Перемишля з українським народом, усебічну масштабну допомогу громадянам України, які вимушено залишили батьківщину внаслідок збройної агресії російської федерації, а також вагому підтримку України в захисті її незалежності та суверенітету.

В ОП зауважили, що Перемишль став другим після польського Жешува містом, якому присвоєна ця почесна відзнака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-