Британські політики закликають створити спецтрибунал щодо злочину агресії рф проти України

Британські політики закликають створити спецтрибунал щодо злочину агресії рф проти України

Укрінформ
Ідею створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії проти України підтримали високопоставлені британські політики, які представляють різні політичні сили.

У спільній заяві вони зазначили, що трибунал має бути створено для розслідування російської агресії на тих самих принципах, якими керувалися союзники, ініціюючи Нюрнберзький процес над нацистськими лідерами, передає Укрінформ.

«Спеціальний трибунал має бути створений на тих самих принципах, якими керувалися союзники у 1941 році – для розслідування актів агресії в Україні з боку росії, якій допомагає білорусь, та визначення того, чи становлять вони злочин агресії, – ідеться в заяві. – Окрім розслідування та звинувачення президента путіна, трибунал міг би також притягнути до відповідальності членів ради національної безпеки росії та, можливо, білорусі, а також політичних і військових ватажків цієї явно незаконної війни». Хоча Міжнародний кримінальний суд уже розглядає звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності у зв'язку з вторгненням в Україну, потрібен спеціальний трибунал для розгляду саме злочину агресії, оскільки МКС не має повноважень для цього, пояснюють автори заяви.

Читайте також: Матвійчук: Спецтрибунал щодо рф необхідно створити зараз - ми не маємо чекати до закінчення війни

Вони нагадують, що МКС може розглядати такі справи лише щодо підписантів статуту суду або в разі відповідного рішення Ради Безпеки ООН. росія ж не підписувала установчі документи суду й не дасть змоги ухвалити відповідне рішення РБ.

«Минуло десять місяців відтоді, як росія за підтримки білорусі розпочала одне з найбільших наземних вторгнень у Європі з часів Другої світової війни, - зазначають автори заяви. - Відтоді тисячі українських цивільних осіб були вбиті або поранені, 8 млн стали внутрішньо переміщеними особами і близько 8 млн – біженцями. Цивільна інфраструктура та економічні активи вартістю в десятки мільярдів зруйновані або розграбовані, а унікальні пам'ятки культури перетворені на руїни».

Політики наголошують, що саме злочин агресії став першопричиною воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

«Якщо акт агресії буде доведено в суді, то він може становити те, що Нюрнберзький трибунал назвав «найвищим міжнародним злочином», - ідеться в заяві.

За словами її авторів, ідею створення трибуналу підтримали численні юристи, міжнародні організації та держави.

Враховуючи глобальний вплив Великої Британії та її історичне лідерство в питаннях прав людини, вона може відіграти життєво важливу роль у подальшій активізації міжнародної підтримки цієї пропозиції, підкреслюють британські політики. «Тому ми закликаємо уряд Великої Британії підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії, вчиненого в Україні. Таким чином, ми можемо проявити солідарність з Україною та її народом, продемонструвати нашу рішучість у тому, що злочин агресії не буде безкарним, і забезпечити, аби ті, хто вчинив звірства, свідками яких ми були протягом останніх десяти місяців, були притягнуті до відповідальності згідно із законом», - ідеться в заяві.

Читайте також: У Лондоні відбудеться міжнародна зустріч з питань воєнних злочинів

Як зазначає Gardian, документ підписали, зокрема, лідер лейбористів Кір Стармер, колишній генсек НАТО Джордж Робертсон, ексміністр закордонних справ Девід Оуен, колишній лідер консерваторів Єн Дункан Сміт, адвокати-правозахисники Шері Блер і Хелена Кеннеді.

Заява була складена колишнім прем'єр-міністром Гордоном Брауном та професором права Філіпом Сендсом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-