Матвійчук: Спецтрибунал щодо рф необхідно створити зараз - ми не маємо чекати до закінчення війни

Матвійчук: Спецтрибунал щодо рф необхідно створити зараз - ми не маємо чекати до закінчення війни

Укрінформ
Міжнародний трибунал щодо рф необхідно створити зараз, а не чекати до закінчення війни, до перемоги України. Право не має залежати від міцності авторитарних режимів.

Про це заявила Олександра Матвійчук - голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, в інтерв’ю Укрінформу.

“Ми не маємо чекати до закінчення війни, а я скажу - нашої перемоги, не маємо чекати. Маємо робити всі необхідні дії зараз, тому що світ досі дивиться через призму Нюрнберзького трибуналу. Я нагадаю, що це суд, який був створений переможцями над нацистським режимом, що програв. Але право не має залежати від міцності авторитарних режимів”, - наголосила Матвійчук.

Читайте також: Олександра Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру

За її словами, створення спецтрибуналу - “це важлива ідея, тому що у нас є 4 міжнародні злочини: злочин агресії, воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. Якщо ми говоримо про злочин агресії, то немає жодної міжнародної інстанції, яка зараз має юрисдикцію над цим злочином. По суті, у нас є очевидна прогалина відповідальності. Її треба заповнити і треба створити додатковий механізм. І є модель спеціального трибуналу по агресії, яку просуває Україна”.

Правозахисниця повідомила, що входить у сформовану Президентом України Володимиром Зеленським робочу групу зі створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. “Наша організація активно долучається до роботи з промоції спеціального трибуналу. Ми й раніше постійно говорили про необхідність створення нових міжнародних механізмів. І зараз, коли вже це оформлено як група, то представники нашої організації беруть участь у поїздках з офіційною делегацією, яка презентує цю модель в різних країнах, і переконує політиків, що потрібна така підтримка і треба прийняти таке історичне рішення”, - зазначила Матвійчук.

Читайте також: Нобелівська лауреатка Матвійчук: рф слід виключити з Радбезу ООН, для цього є юридичні можливості

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-