Пропозиції рф щодо «одностороннього припинення вогню» в Україні є лицемірством – Боррель

Пропозиції рф щодо «одностороннього припинення вогню» в Україні є лицемірством – Боррель

Укрінформ
Пропозиції країни-агресора, яка силою захопила частину території України, щодо запровадження «одностороннього припинення вогню», не витримують жодної критики та є прикладом лицемірства кремля, який зруйнував довіру до себе.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні під час візиту до Марокко та в ході виступу з Євросередземноморський університеті міста Фес (Fez) заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель. Повний запис його промови оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Очевидно, що поточний (геополітичний) контекст світу позначається агресивною війною росії проти України, - вона почалася 24 лютого, і ми не маємо про неї забувати. Не забувати про те, що росія злочинно та насильницьким шляхом окупувала частину території України. Що це саме росія здійснила цю злочинну агресію та порушила принципи Хартії ООН. Тож, коли агресор говорить про припинення вогню, перше, що спадає на думку кожного з нас, - це скептицизм з приводу такого лицемірства», - сказав Боррель.

«Кремль не користується жодною довірою, і ця декларація про бажання оголосити одностороннє припинення вогню не витримує критики. Ми маємо дивитися на конкретні речі й дії росії, що відбуваються на місцях. Має відбутися повне припинення військових атак. Ми повинні бачити повне виведення її військ та військового обладнання з території України. За відсутності таких конкретних дій, одностороннє припинення вогню є лише спробою росії виграти час для перегрупування своїх військ, та спробою поновити свою важко пошкоджену міжнародну репутацію», - додав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що ця агресивна війна росії проти України має негативні наслідки не лише для Європи, але й для усього світу. Це варто розуміти, коли населення бачить зростання цін на енергію й продовольство.

«Російська пропаганда хоче примусити нас повірити, що європейські санкції спричинили підвищення цін на енергію й продовольство. Це повна неправда. Саме російська армія атакувала зернові елеватори, це вона знищила та замінувала (сільськогосподарські – ред.) поля, зруйнувала дороги та заблокувала українські порти», - наголосив Боррель.

Він висловив переконання, що однією з головних місій ЄС у цьому геополітичному контексті є налагодження ширшого співробітництва та комунікації із усім світом. Саме досягненню такої мети присвячений візит Високого представника ЄС до Марокко.

Читайте також: Мішель - про «перемир’я» путіна: Таке ж фальшиве, як і «референдуми»

Як повідомлялося, російські пропагандисти поширили інформацію, що путін, нібито, доручив ввести з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня «режим припинення вогню» по всій лінії бойового зіткнення в Україні.

За повідомленнями начальника Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, лише за перші три години оголошеного «різдвяного перемир‘я» лише на Луганщині війська рф здійснили 14 артилерійських обстрілів українських міст та селищ, та тричі штурмували один із населених пунктів.

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm із посиланням на власні джерела поінформувала про високу ймовірність підриву православних храмів Донецька та інших населених пунктів на окупованих росіянами територіях на Різдво.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-