У Латвії затримали шеф-редактора литовської служби Sputnik

У Латвії затримали шеф-редактора литовської служби Sputnik

Укрінформ
Латвійська Служба державної безпеки (VDD) затримала громадянина Латвії за співпрацю з кремлівським пропагандистським ресурсом, що перебуває під санкціями ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба відомства.

Затримання було здійснено 3 січня в рамках кримінального провадження, порушеного VDD за частиною першою статті 84 Кримінального кодексу, тобто за можливе порушення санкцій ЄС.

Зазначається, що VDD давно стежила за діяльністю затриманого. Він працює на одному з інформаційних ресурсів підконтрольного кремлю агентства "россия сегодня", яке поширює повідомлення відповідно до інтересів кремля, зокрема ті, що регулярно дискредитують Латвію і союзні їй країни. Після вторгнення росії в Україну цей пропагандистський ресурс кремля було заблоковано в країнах-членах ЄС у зв'язку з виправданням військової агресії росії проти України та дій із дестабілізації ситуації в інших країнах Європи.

Затриманий громадянин Латвії посідає лідируючу позицію в цьому інформаційному ресурсі, організовуючи і керуючи створенням контенту. Він кілька років жив і працював у росії, прибув до Латвії наприкінці 2022 року.

VDD нагадує, що заборонено передавати як фінансові, так і економічні ресурси компаніям, які перебувають під санкціями, зокрема виконувати для них роботу.

Латвійські ЗМІ уточнюють, що затриманим є Марат Касем, який є редактором російського пропагандистського порталу "Sputnik Литва".

2018 року він брав участь у виборах до Сейму Латвії від партійного об'єднання "За альтернативу", а свого часу його виключили з партії "Злагода" за публічно висловлену грубість на адресу електорату.

У Касема буде можливість оскаржити рішення першої інстанції в Ризькому окружному суді.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС заборонити трансляцію росТБ через підбурювання до геноциду українців

16 січня 2020 року VDD почала кримінальний процес щодо ймовірного порушення міжнародних санкцій проти кількох латвійців, які створювали контент для інформаційних ресурсів агентства "россия сегодня" "Спутник" і Baltnews.

Досудове розслідування у справі завершено, і у вересні 2021 року матеріали справи передано до прокуратури. Як повідомлялося, у цій справі було затримано колишнього головного редактора "Baltnews" Андрія Яковлєва, Андрія Солопенка і проросійського активіста Володимира Ліндермана.

Фото: VDD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-