Варшава не визнає відмову Берліна вести переговори про воєнні репарації

Варшава не визнає відмову Берліна вести переговори про воєнні репарації

Укрінформ
Польща не визнає відмову Німеччини вести переговори про репарації за завдану шкоду під час Другої світової війни й надалі боротиметься за виплату Берліном відшкодувань.

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський в ефірі телеканалу Republika і заступник глави МЗС РП Аркадіуш Мулярчик під час пресконференції в середу у Варшаві, передає Укрінформ.

«Якщо держава, відповідальна за ці злочини, за вбивство майже 6 мільйонів людей, за знищення всієї країни, за розграбування національного майна та культурних цінностей, не виплативши відшкодувань сьогодні каже, що справа закрита, то це свідчить саме про нахабство і цинізм»,- підкреслив Яблонський.

Він зазначив, що відповідь на польську ноту стане «великою проблемою для німців і дуже серйозною ганьбою на міжнародній арені». За його словами, країна, яка говорить про себе, що дотримується верховенства права і захищає міжнародне право, не може вдавати, що справи не існує.

Водночас заступник глави МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик під час пресконференції в середу у Варшаві заявив, що Польща не визнає і повністю відкидає позицію Німеччини щодо відмови виплачувати воєнні репарації. Відтак, Варшава незабаром вишле Берліну письмову відповідь. Польський дипломат зазначив, що шукатиме в цьому підтримку на міжнародній арені. Зокрема, наприкінці січня – на початку лютого він вирушить з візитом до США, де зустрінеться з американськими сенаторами і конгресменами у цій справі. Напередодні Мулярчик також заявив, що Варшава офіційно звертається до керівництва ООН щодо підтримки польської ініціативи виплат Німеччиною воєнних репарацій. Крім того, Польща має намір провести інформаційну кампанію серед країн ООН, аби познайомити їх з підставами звернення Варшави щодо відшкодувань з боку Берліна.

Читайте також: Німеччина не платитиме Польщі репарацій за Другу світову війну

Як повідомляв Укрінформ, 1 вересня минулого року у Варшаві представники польської влади представили звіт про завдану Німеччиною шкоду Польщі в роки Другої світової війни. Згідно з цим документом, Берлін мав би виплатити Варшаві за спричинені людські та матеріальні втрати під час Другої світової війни воєнних репарацій на суму понад 6,2 трлн злотих (понад 1,5 трлн дол. за курсом станом на 2021 рік).

Уперше про намір звернутися до Німеччини про виплату воєнних репарацій у Польщі заявили в 2017 році. Тоді в Cеймі Польщі було створено групу з оцінки втрат, завданих країні німецьким агресором в роки Другої світової війни, яку очолив Мулярчик.

Тим часом, німецька влада заявляє, що вважає це питання для себе закритим. У середу речник МЗС ФРН Крістофер Бургер заявив, що його відомство не оприлюднюватиме деталі відповіді на вербальну ноту Польщі у справі відшкодувань. Він додав, що позиція Німеччини з цього приводу «добре відома».

1 вересня 1939 року фашистська Німеччина напала на Польщу, розпочинаючи Другу світову війну. Згодом, 17 вересня 1939 року, на підставі таємних протоколів до пакту Молотова-Ріббентропа, свої війська на територію східної частини Польщі ввів СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-