Чехія припинила співробітництво з Об’єднаним інститутом ядерних досліджень росії – ЗМІ

Чехія припинила співробітництво з Об’єднаним інститутом ядерних досліджень росії – ЗМІ

Укрінформ
Чехія 31 грудня завершила співробітництво з російським Об’єднаним інститутом ядерних досліджень у підмосковній Дубні та вийшла зі складу його учасників.

Про це повідомляє Czech Radio, передає Укрінформ.

Процес відмови від співпраці з багаторічним російським партнером був запущений ще в квітні 2022 року, а останню крапку в середині літа поставив президент Чехії Мілош Земан, підписавши відповідний документ.

«Збереження членства могло бути витлумачене російською стороною як продовження наукового співробітництва у стратегічній галузі та побічно як ігнорування факту безпрецедентних порушень росією міжнародного правопорядку і прав людини», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чехія надасть Україні ще 12 мостів для відновлення проїзду на деокупованих територіях

Раніше Міністерство освіти Чехії ухвалило рішення про припинення участі своїх співробітників у дослідницькій діяльності російського інституту ядерних досліджень зауваживши, що попри незаперечну користь від такої співпраці припинення членства в російській організації не стане суттєвим обмеженням для чеських досліджень.

Як повідомляв Укрінформ, президент Чехії Мілош Земан закликав до подальшої підтримки України, включно з військовою підтримкою, і висловив упевненість, що росії врешті-решт доведеться піти з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-