Президент Чехії закликав підтримувати Україну, доки росіяни не підуть геть

Президент Чехії закликав підтримувати Україну, доки росіяни не підуть геть

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан закликав до подальшої підтримки України, включно з військовою підтримкою, і висловив упевненість, що росії врешті-решт доведеться піти з України.

Про це президент Чехії заявив у традиційному різдвяному телезверненні, повідомляє Укрінформ.

«Я переконаний, що тиск вільних країн рано чи пізно змусить росію залишити територію України», - сказав глава держави у вітанні, яке транслювалося чеськими телеканалами.

Президент ЧР назвав російську агресію проти України «найвизначнішою подією року, що минає».

Земан визнав, що він особисто завжди був прихильником «коректних» економічних відносин з російською федерацією, особливо через постачання відносно дешевої енергетичної сировини.

«Але бувають ситуації, коли економічні інтереси мають поступитися місцем інтересам безпеки. І ця агресія загрожує глобальній безпеці, отже і безпеці Чехії. Тому я повністю підтримую допомогу Чеської Республіки Україні, яка бореться, і вірю, що рано чи пізно тиск вільних країн змусить росію залишити територію України», - заявив Земан.

Він згадав серед викликів енергетичну кризу та інфляцію, за якими також стоїть російська агресія.

Цьогорічне різдвяне звернення було останнім для Земана в якості глави держави. Після двох термінів на посаді він більше не може, і не зміг би з огляду на стан здоров’я, балотуватися на третій термін. Вибори пройдуть 13 і 14 січня.

Як відомо, до нападу росії на Україну Земан вважався проросійським політиком і противником жорстких санкцій ЄС проти рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-