В Україні арештували майно російського олігарха Усманова на 1,8 мільярда

В Україні арештували майно російського олігарха Усманова на 1,8 мільярда

Укрінформ
Суд наклав арешт на 166 тисяч тонн залізної руди, що знаходиться в декількох морських портах України та є власністю іноземної компанії, орієнтовна вартість арештованого становить близько 1,8 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, упродовж 2021-2022 років зареєстрована в країні Європейського Союзу юридична особа-нерезидент разом із компаніями рф, афілійованими з російським олігархом, задекларувала переміщення територією України до країн Азії в митному режимі "транзит" залізну руду на загальну суму понад 1,3 млрд грн.

З метою ухилення від сплати податків й інших обов’язкових платежів, які сплачуються в ході імпорту товарів на територію України, службові особи компанії використовували механізм так званого "перерваного транзиту". Насправді ж вони не мали на меті вивезення руди за межі України.

Встановлено, що фактично службові особи компанії відвантажували товар суб’єктам господарювання — резидентам України, не сплачуючи при цьому митні платежі і тим самим завдавши державі збитків на понад 118 млн гривень.

Як уточнили у Службі безпеки України, арештована залізна руда була виявлена на території українських морських портів у підпільних складах російської федерації.

За даними СБУ, знайдена партія сировини належить компанії російського олігарха Алішера Усманова, який входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва кремля. Після повномасштабного вторгнення росії на Усманова накладені санкції Ради національної безпеки і оборони України, США та Євросоюзу.

Приховану залізну руду представники рф намагалися нелегально переправити морськими суднами на територію росії. Після цього корисні копалини планувалося передати на потреби металургійної галузі та воєнно-промислового комплексу росії для забезпечення потреб загарбників.

Вирішується питання про передачу вилученої сировини Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

За словами першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки України, голови міжвідомчої робочої групи з питань реалізації санкційної політики Юлії Свириденко, арештовану залізну руду може бути продано.

«Сировина буде продана та поповнить бюджет. Або переплавлена і піде, зокрема, і на потреби ЗСУ», - зазначила Свириденко.

Читайте також: Німецька поліція проводить обшуки у близького до путіна російського олігарха усманова

Як повідомляв Укрінформ, раніше були арештовані сім готелів і два торговельно-розважальні центри, що належать групі компаній та особам, пов’язаним зі злочинною організацією "лужніківці", засновниками якої є, зокрема, заступник голови державної думи російської федерації та ще двоє громадян рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-