Штати порушать у Радбезі ООН питання закупівлі росією зброї в Північній Кореї

Штати порушать у Радбезі ООН питання закупівлі росією зброї в Північній Кореї

Заява
Укрінформ
Сполучені Штати мають намір обговорити в Раді Безпеки ООН закупівлю росією зброї в КНДР, що є порушенням резолюції РБ 1718, яка забороняє експорт з цієї країни матеріалів військового призначення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві постійної представниці США при ООН Лінди Томас-Грінфілд.

"Ганебно, що росія, постійний член Ради Безпеки ООН, використовує зброю, придбану в КНДР та Ірану на порушення резолюцій РБ, для продовження своєї агресивної війни проти України», - зазначила вона.

За словами Томас-Грінфілд, США підтверджують, що Північна Корея минулого місяця доставила в росію реактивні снаряди для приватної військової компанії "Вагнер", тисячі  членів якої воюють проти України.

Частково через американські санкції ПВК "Вагнер" шукає по всьому світу постачальників зброї для підтримання своїх військових операцій в Україні, зазначила постпред.

"Ми оцінюємо, що кількість матеріальних засобів, доставлених "Вагнеру", не змінить динаміку бойових дій в Україні, але ми стурбовані тим, що КНДР планує доставити ПВК більше військової техніки", - зауважила Томас-Грінфілд.

Читайте також: КНДР поставила ракетне озброєння російському ПВК «Вагнер» - Білий дім

Вона нагадала, що протягом багатьох років кремль використовує групу "Вагнера" для підтримання своєї небезпечної та дестабілізаційної зовнішньої політики на Близькому Сході, в Африці та в Україні.

Закупівля зброї в КНДР також сприяє нестабільності на Корейському півострові. Адже Пхеньян отримує кошти, які може використовувати для заборонених програм створення зброї масового знищення та балістичних ракет, пояснила представниця США.

Водночас, констатувала вона, росія не лише захищає КНДР, яка вдається до протиправної та загрозливої поведінки, випробовуючи ракети, а й сама "є партнером такої поведінки".

Сполучені Штати мають намір обговорити питання щодо порушення КНДР та росією резолюції  1718 на майбутніх засіданнях Радбезу та нададуть інформацію про ці порушення Комітету з питань санкцій.

Читайте також: МЗС Британії: Звернення по зброю до Північної Кореї свідчить про відчай путіна

Крім того, США продовжують закликати секретаріат ООН направити в Україну групу експертів для розслідування порушень росією та Іраном резолюції Ради Безпеки 2231, яка обмежує продаж Тегераном зброї, "особливо з огляду на відновлення використання росією іранських безпілотників проти української інфраструктури", додала Томас-Грінфілд.

Як повідомлялося, питання передачі Іраном росії безпілотників неодноразового порушувалося на засіданнях РБ ООН. Більшість країн-членів закликають Секретаріат ООН відрядити в Україну експертів для підтвердження іранського походження дронів, проти чого категорично виступає росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-