У Польщі хочуть ухвалити зміни до скандального закону про Верховний суд до кінця року

У Польщі хочуть ухвалити зміни до скандального закону про Верховний суд до кінця року

Укрінформ
У Сеймі Польщі зареєстрували законопроєкт про внесення змін до закону про Верховний суд, що є однією з вимог Єврокомісії для розблокування коштів Національного плану відновлення Польщі з Фонду відновлення ЄС.

Ухвалити зміни до закону планують до кінця року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроєкт про зміни до закону про Верховний суд був зареєстрований у Сеймі і опублікований на сайті нижньої палати польського парламенту у ніч проти середи.

Речник правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Рафал Бохенек зазначив, що у середу маршалок Сейму Елжбєта Вітек збере на консультації лідерів усіх парламентських фракцій та груп, аби виробити спільну позицію і проголосувати за цей законопроєкт.

У червні Єврокомісія затвердила Національний план відновлення Польщі, що передбачає виділення 23,9 млрд євро дотацій і 11,5 млрд євро позик у межах Фонду відновлення ЄС. Однак ЄК не почала виплачувати ці кошти Варшаві, ставлячи це в залежність від змін у судовій системі.

Читайте також: Відносини з росією вже ніколи не будуть як до війни – речник уряду Польщі

Міністр з європейських питань в уряді Польщі Шимон Шинковський вел Сеньк заявив у вівторок, що головна зміна в цьому законопроєкті стосуватиметься передання розгляду дисциплінарних справ щодо суддів від Палати професійної відповідальності Верховного суду до Вищого адміністративного суду РП.

Як повідомлялося, у 2017 році правляча більшість у Сеймі РП внесла зміни у закон про Верховний суд. Вони передбачали, зокрема, створення Дисциплінарної палати, що було негативно сприйнято у суддівському середовищі Польщі і на Заході.

У 2018 році Єврокомісія розпочала щодо Польщі процедуру захисту незалежності Верховного суду від втручання політиків й оскаржила законодавчі зміни в суді ЄС. У травні 2022 року польський парламент вніс зміни до закону про Верховний суд РП, щоб забезпечити більшу незалежність суддів і розблокувати європейську допомогу для Польщі. Проте Єврокомісія визнала ці зміни недостатніми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-