кремль готує звільнення відповідальних за зовнішню політику – The Insider

кремль готує звільнення відповідальних за зовнішню політику – The Insider

Укрінформ
В адміністрації президента рф планується серйозна ротація кадрів - пости залишить низка високопосадовців, які відповідають за зовнішню політику. Вважається, що за нинішніх умов їхня робота є неефективною.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Insider.

«Серед кандидатур на вихід розглядаються помічник путіна Юрій Ушаков, який курирує всю зовнішню політику, начальник Управління президента з міжрегіональних та культурних зв'язків із зарубіжними країнами Ігор Маслов, куратор Закавказзя Валерій Федоров і «смотрящий» за Африкою та Ізраїлем Філіп Іллічов. Їхня діяльність за останні роки супроводжувалася принизливими провалами», - йдеться у повідомленні.

Раніше Ушаков був важливою персоною в кремлі, він займався призначенням у російське мзс, за що його недолюблює міністр сергій лавров. Перший аргумент у його очікуваному звільненні – йому вже 75 років, що на 5 років перевищує допустимий в росії вік перебування чиновника при владі. Втім, раніше на це не звертали уваги.

Читайте також: У верхівці російської армії через війну в Україні почалися суперечкирозвідка Британії

Наприкінці 2021 року саме Ушаков займався "гарантіями безпеки" для росії, яких вона вимагала від НАТО та ЄС, потім – переговорами Києва і москви. Обидва напрямки діяльності виявилися неуспішними. The Insider пише, що "останньою краплею" у питанні Ушакова міг стати саміт ОДКБ в Єревані, після якого прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовився підписувати підсумкову декларацію. Очікується, що у відставку разом з Ушаковим піде і вся його команда.

Філіп Іллічов протягом останніх років займався налагодженням контактів росії з Африкою. Тут також є низка провалів, наприклад, арешт "друга кремля" президента ПАР Джейкоба Зума. Тепер країною керує Матамела Сіріл Рамафоса, який більше орієнтується на Китай. Слабкими виявилися і результати діяльності в Ізраїлі, де переважна більшість населення підтримує Україну.

Читайте також: У росії скасували велику пресконференцію путіна за підсумками року

The Insider точно не знають, що може стати остаточною причиною звільнити Іллічова. Припускають, що це невдачі у спробах витіснити українське продовольство з ринку Африки.

Ігор Маслов, як вважається, не впорався з роботою "смотрящого" за СНД, після початку росією повномасштабної війни проти України було закрито більшість пропагандистських проєктів росії в цих країнах. Тому робота цього чиновника тепер обмежується лише відторгнутими від Грузії Абхазією та Південною Осетією. Промахом Маслова вважають і те, що на виборах президента Молдови перемогу здобула Мая Санду.

Куратор Закавказзя Валерій Максимов – заступник Маслова. Протягом останніх років полковник запасу фсб Максимов керував великою командою прокремлівських агентів впливу на Південному Кавказі, але з початком агресії проти України мережа посипалася, і деякі «друзі кремля» відмовилися від співпраці, посилаючись на звірства російських військ у сусідній країні. Крім того, є претензії й у фсб: він листується з повіями з робочого комп'ютера та призначає їм зустрічі в службовому автомобілі неподалік від адміністрації президента рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-