путін прагне відновлення свого впливу в регіоні та не хоче миру - Держдеп

путін прагне відновлення свого впливу в регіоні та не хоче миру - Держдеп

Укрінформ
Адміністрація США докладає всіх можливих зусиль для того, щоб відбулися переговори зі встановлення миру в Україні на основі Статуту ООН, міжнародного права й світового порядку, однак кремль не виявляє жодного інтересу до цього.

Такий коментар озвучив у вівторок під час виступу в «Атлантичній раді» перший заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії посол Дерек Хоган, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, ми робимо все, що можемо, для того, аби створити простір для цих дипломатичних переговорів. Але, гадаю, також потрібно усвідомлювати те, що росія не демонструє абсолютно жодного інтересу до перемовин, які зберегли би життєздатність України як держави, як демократії й суверенної країни», - зауважив представник Держдепу.

Читайте також: Голова безпекового підкомітету Європарламенту: Ніхто не може сказати, що Україна не хоче миру

Він підкреслив, що президент США, держсекретар та інші представники адміністрації у Вашингтоні чітко заявляли про те, що умови для миру повинні визначатися українською стороною. У цьому зв’язку дипломат нагадав, що Президент Володимир Зеленський виклав це в 10 пунктах «української формули миру» під час саміту G20 на Балі. У них, зокрема, був заклик до виконання Статуту ООН, а також до поваги територіальної цілісності й суверенітету України, збереження фундаментальних свобод і світового порядку.

Однак у той же день путін завдав масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі України. Це, як зауважив Хоган, було «відповіддю росіян», а також демонстрацією неготовності кремля до миру.

Читайте також: Зеленський не сумнівається, що з часом вдасться реалізувати українську формулу миру

Високопоставлений представник Держдепартаменту США також зауважив, що справжні цілі рф не збігаються з цим підходом.

«Думаю, путін чітко продемонстрував, що він прагне відновлення свого впливу – впливу росії – в регіоні», - підкреслив Хоган.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен висловив сумніви щодо перспектив мирних переговорів між росією і Україною. Він, зокрема, заявив, що москва шукає «фіктивний вихід із ситуації» і не продемонструвала серйозності своїх намірів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-