рф має відповісти за злочини в Україні: міністри юстиції G7 ухвалили Берлінську декларацію

рф має відповісти за злочини в Україні: міністри юстиції G7 ухвалили Берлінську декларацію

Укрінформ
Зустріч міністрів юстиції країн G7 за участі України завершилася ухваленням Берлінської декларації і домовленістю тісно координувати співпрацю заради розслідування воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Воєнні злочини та інші звірства не повинні залишатися безкарними. Переслідування за основні злочини проти міжнародного права - для нас пріоритет… Наша спільна мета – притягнути до максимально можливої кримінальної відповідальності злочинців відповідно до верховенства права та належної процедури, та відновити справедливість щодо потерпілих і загиблих», - йдеться у документі.

Розслідування злочинів міжнародного права, скоєних в Україні стало основною темою зустрічі.

«Ми зустрілися вперше. Злочинна загарбницька війна путіна проти України катапультувала нас у нову еру. Ми протидіємо історичній несправедливості єдністю та рішучістю», - заявив за результатами господар зустрічі, міністр юстиції ФРН Марко Бушман.

Він зазначив, що було домовлено координувати діяльність слідчих і прокурорських органів, уникати дублювання. Також вирішено створити центральний національний контактний пункт для переслідування міжнародних злочинців у кожній державі.

Крім суто технічних моментів, за словами Бушмана, із Берліна сьогодні лунає політичний сигнал: «ми чітко показуємо, що держави G7 міцні не лише економічно, ми є спільнотою цінностей, ми відчуваємо свою відповідальність за принципи ліберальної демократії – гуманізм, права людини, повагу до закону. Чіткий сигнал: воєнні злочини не будуть безкарні».

Глава Мін'юсту ФРН визнав, що судовий розгляд злочинів в Україні триватиме роками, а може, й десятиліттями, але друзі України будуть добре підготовлені і терплячі. Окрім України розслідування проводить також німецька федеральна прокуратура, Міжнародний кримінальний суд, органи в інших державах. Лише в Україні, за словами Бушмана, вже задокументовано 45 тисяч злочинів, 2 тисяч підозрюваних ідентифіковані. Це показує масштаб завдання.

Бушман підкреслив, що воєнні злочинці не мають права і не будуть почуватися у безпеці, де б вони не були. Він висловив переконання, що врешті перед судом постане й вище керівництво рф, а не лише виконавці.

Коментуючи українську ідею створення спеціального трибуналу для засудження злочину агресії, Бушман сказав, що важливо не підміняти Міжнародний кримінальний суд. «Є різні опції, ми радимося щодо цього… Спецтрибунал - одна з опцій», - сказав політик.

Читайте також: Країни Люблінського трикутника засудили воєнні злочини рф та депортацію українців

У зустрічі взяли участь міністри юстиції Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США, а також міністр юстиції і генпрокурор України, комісар ЄС з питань юстиції, генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду тощо.

Берлінська зустріч стала першою. Очікується, що міністри юстиції «Великої сімки» знову зустрінуться наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-