Берлін обговорює з союзниками ініціативу Варшави передати Україні Patriot

Берлін обговорює з союзниками ініціативу Варшави передати Україні Patriot

Укрінформ
Німецька сторона обговорює з союзниками ініціативу Польщі щодо передачі Україні систем ППО Patriot.

Про це повідомила представниця уряду ФРН Крістіне Гоффманн на брифінгу в п’ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

«Для Федерального уряду важливим було зробити пропозицію союзнику по НАТО, Польщі, та підтримати її в аспекті безпеки. Реакцію Польщі на цю пропозицію ми, звісно, взяли до уваги, а також те, що наша пропозиція була позитивно сприйнята громадськістю в Польщі… Те, як ми будемо надалі діятиме з польською ініціативою, ми радимося наразі з Польщею і нашими союзниками», - сказала Гоффманн.

Вона визнала, що в разі, якби системи ППО були передані напряму Україні, це створило би «нову ситуацію». До цього часу ФРН підтримала Україну системою ППО IRIS-T, а також танками Gepard, узгоджуються інші моделі. Вона підкреслила, що Німеччина перебуває з Україною в постійному контакті з питання, як допомогти цій державі захиститися проти російської агресії.

Представник Міноборони Давід Гельмбольд своєю чергою зауважив, що оборонне відомство дуже уважно слідкує за дискусією з цього питання, яка точиться в Польщі. «Після цього ми приймемо рішення, як діяти далі», - сказав офіцер. Він підкреслив, що Patriot є частиною інтегрованої системи протиповітряної оборони НАТО, в якій питання логістики та з'єднання є дуже важливими.

Відповідаючи на запитання, як довго триває підготовка спеціалістів для керування системами Patriot, Гельмбольд сказав: місяці, а якщо йдеться про питання інтегрованої системи НАТО – роки.

Напередодні міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила, що можливість використання оборонних систем НАТО за межами території країн-членів, зокрема в Україні, має бути узгоджена з іншими державами-членами альянсу. «Системи Patriot є частиною інтегрованої протиповітряної оборони НАТО, тож тому і можна було зробити цю пропозицію Польщі… Ініціативи, які відхиляються від цього, потрібно зараз обговорити з НАТО та нашими союзниками», – додала вона.

Читайте також: Єрмак: Україні потрібні надійний повітряний щит і міжнародні гарантії безпеки

Як повідомлялося, минулого понеділка Німеччина запропонувала Польщі розмістити на польсько-українському кордоні системи протиракетної оборони Patriot після інциденту з падінням ракети на польській території. Польща, зі свого боку, запропонувала розгорнути ці комплекси з українського боку кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-