Угорщина виділить €187 мільйонів Україні в рамках пакету допомоги від ЄС

Угорщина виділить €187 мільйонів Україні в рамках пакету допомоги від ЄС

Укрінформ
Уряд Угорщини схвалив фінансову допомогу Україні у розмірі 187 мільйонів євро як свій внесок у запланований пакет надзвичайної макрофінансової допомоги від ЄС у 2023 році в розмірі €18 мільярдів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Як зазначається, уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що він готовий внести свою частку підтримки Україні, але хотів би платити її на двосторонній основі, а не через спільні позики ЄС.

“Уряд, як і раніше, прихильний до участі у фінансовій підтримці охопленої війною України. Тому він закликає міністра фінансів забезпечити надання 187 мільйонів євро, які становлять частку Угорщини в 18 мільярдах євро кредиту ЄС, який буде надано Україні", - йдеться в постанові угорського уряду.

У документі, підписаному Орбаном, також зазначається, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто має розпочати переговори з Україною для вироблення угоди, необхідної для фінансової допомоги.

Щоб забезпечити кошти для кредитів, які Україна має погасити протягом 35 років, Єврокомісія запозичить їх на міжнародному ринку капіталів.

Однак пропозиції щодо пакету мають бути схвалені Європейським парламентом та 27 державами-членами ЄС, і Угорщина заявила, що не братиме участь у спільному запозиченні.

Читайте також: Уряд Литви затвердив гарантію у €13 мільйонів для Єврокомісії на допомогу Україні

Як повідомлялося, завтра, 25 листопада, як очікується, Європейський парламент за терміновою процедурою проведе голосування щодо виділення Україні МФД+ в обсязі 18 мільярдів євро.

З початку російського вторгнення в Україну ЄС та «Команда Європи» надали Україні фінансову підтримку в обсязі майже 20 мільярдів євро, не враховуючи кошти на закупівлю озброєння та військового обладнання в сумі 3,1 мільярда євро, що були виділені Євросоюзом з міждержавного Європейського Фонду Миру.

Вчора ЄС оголосив про перерахування Україні 2,5 мільярда євро макрофінансової допомоги, ще 500 мільйонів євро, як очікується, Україна зможе отримати у грудні поточного року.

Таким чином, до кінця року Україна отримає 6 із 9 мільярдів євро макрофінансового пакету, що був оголошений Єврокомісією влітку: 1 мільярд євро – у серпні, ще 4,5 мільярда - у жовтні-листопаді, і ще 0,5 мільярда євро заплановані до виплати на грудень. Решта з цього пакету - 3 мільярди євро - увійдуть до макрофінансової допомоги, яку Україна отримає від ЄС у 2023 році вже на нових умовах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-