Суд заборонив Шотландії проводити референдум про незалежність без дозволу Лондона

Суд заборонив Шотландії проводити референдум про незалежність без дозволу Лондона

Укрінформ
Верховний суд Великої Британії постановив, що парламент Шотландії не має права оголошувати новий референдум про незалежність без згоди британського уряду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

Зазначається, що Шотландія вже проводила референдум про незалежність у 2014 році, і тоді трохи більше 55% виборців проголосували за те, щоб залишитися частиною Великої Британії.

Проте партія SNP першого прем'єр-міністр Шотландії Ніколи Стерджен, яка виступає за незалежність і яка править країною з 2007 року, вважає, що вона має повноваження провести нове голосування, зокрема, через зміни в обставинах після Brexit.

Зазначається, що Стерджен почала свої спроби в отриманні схвалення нового референдуму у 2017 році у Лондона, звернувшись до тодішнього прем'єр-міністра Терези Мей. Але вона й наступні прем’єр-міністри Великої Британії відмовили, що призвело до сьогоднішнього судового розгляду щодо того, чи може парламент Шотландії самостійно ухвалювати законопроєкт про проведення референдуму без дозволу британського парламенту.

Читайте також: Чарльз III зустрівся з українськими біженцями під час візиту до Шотландії

Як повідомляв Укрінформ, влада Шотландії виступала за проведення другого референдуму про незалежність від Сполученого Королівства у жовтні 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-