Таджикистан і Китай домовилися про спільні військові навчання - щонайменше раз на рік

Таджикистан і Китай домовилися про спільні військові навчання - щонайменше раз на рік

Укрінформ
Таджикистан і Китай домовилися щонайменше раз на рік проводити спільні навчання з протидії тероризму.

Про це йдеться у міжурядовій угоді, текст якої має у розпорядженні Радіо Озоді, передає Укрінформ.

Раніше президент Емомалі Рахмон доручив МВС країни підписати цю угоду від імені уряду Таджикистану.

В угоді наголошується, що військовослужбовці двох країн під час навчань відпрацьовуватимуть координацію дій у разі виникнення загрози проникнення терористів. Країна-господарка військових навчань забезпечить військовослужбовців зброєю та обладнанням, створить усі умови для в'їзду й пересування військової техніки за раніше наміченим маршрутом.

Військовослужбовці Таджикистану та КНР до цього проводили військові навчання на території військового гарнізону в Ішкашимському районі Горно-Бадахшанської автономної області (ГБАО) та на базі МВС Таджикистану в Рамітській ущелині. Тоді спецпризначенці двох країн відпрацювали атаку умовних терористів, які проникли з боку Афганістану, а за навчаннями стежили представники країн ШОС.

Читайте також: Це більше не радянські республіки: Боррель відзначив стратегічну вагу Центральної Азії для ЄС

Військова кооперація Китаю і Таджикистану помітно активізувалася з 2015 року, зазначає видання. До цього КНР обмежувала свою співпрацю з Таджикистаном переважно у сфері економіки - китайські компанії займаються розробкою родовищ золота та срібла Таджикистану.

У лютому 2019 року газета Washington Post із посиланням на розповіді місцевих жителів та супутникові знімки району написала, що у Мургабському районі Горно-Бадахшанської автономної області, за декілька кілометрів від кордону з Китаєм, уже три роки знаходиться секретна військова база Китаю. У ХІХ столітті в цьому районі був передовий козачий пост російської імперії, але місцеві жителі у розмові з американським журналістом стверджували, що сьогодні в районі дислоковано кілька сотень китайських військових.

Читайте також: Киргизстан відмовився від участі в ще одних військових навчаннях ОДКБ

Однак влада Таджикистану спростувала цю інформацію, повідомивши, що на кордоні з ГБАО на території самої КНР розташований лише прикордонний пост.

У жовтні 2021 року влада Таджикистану заявила, що Китай побудує базу в селищі Вахан Ішкашимського району ГБАО, але належатиме вона спеціальному загону швидкого реагування УБОЗ МВС Таджикистану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-