Це більше не радянські республіки: Боррель відзначив стратегічну вагу Центральної Азії для ЄС

Це більше не радянські республіки: Боррель відзначив стратегічну вагу Центральної Азії для ЄС

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель відзначив стратегічну важливість розвитку відносин між регіоном Центральної Азії та Європою.

Про це він заявив перед початком другого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 у німецькому Мюнстері, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Країни Центральної Азії є стрижневими для розвитку відносин між ЄС і Азією, вони набувають дедалі більшої ваги зі стратегічної точки зору. Вони прагнуть диверсифікувати зовнішню політику і більше не є радянськими республіками. Вони просять росію поважати їх незалежність, і ми маємо посилити наші відносини з ними», - сказав високий представник ЄС.

Він повідомив, що найближчими тижнями здійснить візит до Самарканда (Узбекистан) для участі в Конференції взаємопов'язаності між Центральною Азією і Європою. Це буде добра нагода посилити зв’язки та партнерство між ЄС і країнами регіону та розвинути програму так званої «Глобальної Європи», яка має стати своєрідними воротами для стратегічних інвестицій та ширшого залучення європейських країн до співробітництва з цією частиною світу, яка, за словами Борреля, «стає дедалі важливішою у нинішніх обставинах».

Читайте також: Країни Центральної Азії намагаються маневрувати, підтримуючи Україну – експерт

Як повідомлялося, у німецькому Мюнстері 3-4 листопада проходить зустріч міністрів закордонних справ G7, однією з головних тем якої стала ситуація, що склалася в Європі та у світі внаслідок агресивної війни росії проти України.

Рада ЄС ухвалила у червні 2019 року оновлену стратегію щодо Центральної Азії, яка передбачає зміцнення економічних та політичних зв’язків з країнами регіону - Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном та Узбекистаном.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-